Владимир Путин явно е съвсем отчаян. Президентът на Русия успя да предизвика потресение дори в собствената си страна, като демонстрира, че е готов на крайни действия, само и само да постигне някакъв пробив във войната с Украйна. А такъв липсва.

 

След като стана ясно, че групировката "Вагнер" е на ръба и в момента едва удържат фронта, а лидерът им се молеше за храна и оръжия през интернет, сега Путин стигна до още по-жестока крайност. Той изпраща руски затворнички на фронта, където те трябва да се бият за страната си и да умрат, или да получат право на помилване.

 

Украинското разузнаване съобщава в доклад, че "поради тежки загуби във войната Владимир Путин спешно търси алтернативни източници, за да попълни липсите в руската армия. И докато преди няколко седмици властите са били твърдо против изпращането на жени на фронта, това вече не е проблем. "Миналата седмица имаше движение към Донецка област на влак със запазени места за транспортиране на затворници. Един от вагоните беше за осъдени жени."

 

Разкритията хвърлиха в потрес цяла Русия и не само. Съобщава се, че близо 100 жени са изпратени в Кушчевка в Краснодарска област, близо до фронтовата линия. Също така беше разкрито, че женската затворническа колония в Снежное също е вербувана. Стана ясно и че няколкостотин затворнички от центъра в Свердловска област са поискали от депутата Вячеслав Вегнер да ги изпрати в Украйна.

 

 Решението на Русия да изпрати жени на фронта предизвика шок. Само преди няколко месеца стана ясно, че за "Вагнер" са били вербувани осъдени престъпници с доживотни присъди за изключително тежки престъпления. Сделката е била пълно освобождаване, ако издържат шест месеца на фронта и останат живи. В края на февруари Евгени Пригожин, лидер на "Вагнер", обаче заяви, че няма да  набират повече затворници, без да уточни причините...