Квесторите ще следят зрелостниците изкъсо

На предстоящите матури, квесторите ще влязат в акция ала „Джеймс Бонд”.

След като през последните няколко години микрослушалките биват употребявани все по-често по време на матурите, учителите се заеха с изучаването на знаците, които подсказват, че се преписва. Това разкриват директори на столични учебни заведения пред вестник „Монитор”.

Директорът на 51-во СОУ Асен Александров апелира към зрелостниците да не се изкушават да използват подобни техники, тъй като поведението им ги издава. Той разказва, че преписвачите се издават отдалече, тъй като стоят като препарирани, за да не им се размести слушалката. Ако въпреки всичко, това се случи, те започват често да се пипат по ушите, за да я наместят.

[caption id="attachment_407116" align="alignright" width="300"]Квесторите ще следят изкъсо тазгодишните матури Квесторите ще следят изкъсо тазгодишните матури[/caption]

Другият знак, подсказващ, че даден зрелостник преписва е ритмичният начин на писане, без прекъсване да помислят, както правят обикновено зрелостниците. Александров уточнява, че ритмичното писане на преписвачите на матури идва от там, че те нямат обратна връзка с човека, който им диктува и поради тази причина, предварително са тренирали скоростта на писане.

Ваня Кастрева от столичния инспекторат по образование подчертава, че няма промяна за провеждането на матури през настоящата година. Тя заяви, че ще разчитат на съвестното отношение на квесторите и допълни, че учебните заведения в София, които ще спират интернета чрез специални устройства ще бъдат твърде малко. Причината за това е, че голяма част от училищата не могат да си позволят да отделят сумата от 300-400 лева, за да се снабдят с въпросния заглушител. А и по-голяма част от столичните училищни директори намират подобни мерки за излишни и неуместни, тъй като изпитните варианти както за седмокласниците, така и за зрелостниците се получават по електронен път, пише pik.bg.

Междувременно стана ясно, че шпионската техника, която изобилства в интернет офертите е поевтиняла значително. Ако до преди няколко години цената й гонеше 200 лева, то в момента микрослушалките се продават на промоционални цени от 30 лв. Подобна техника се дава и под наем като клиентът трябва да заплати първоначална сума от 65 лева, а след връщането на устройството му биват възстановени 35 лева. Най-предпочитаната техника за преписване си остават часовниците, които са снабдени с паник бутони, криещи текста.