Северномакедонският олигарх Орце Камчев, владеещ болниците „Токуда, „Сити клиник” и веригата „Т-маркет“, е вкаран в списъка „ Магнитски”, стана ясно преди броени дни.

 

Мотивът е, че той е сред лицата, подкопаващи и заплашващи стабилността на западните Балкани чрез корупция. От съобщение на Американската служба за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ става ясно, че активите му зад океана, са замразени. Американските власти отбелязват, че олигархът е „злоупотребил с положението си и е участвал в корупционни дейности, пране на пари и други престъпления още от началото на 2000-та година“.

 

Вкараха и олигарха Орце Камчев в списъка „Магнитски“

А вероятно си спомняте, че през 2019 г. тогавашният външен министър Екатерина Захариева се засили да предлага Йордан Камчев за генерален консул на България в Охрид. Тази идея обаче бе отхвърлена от Скопие, понеже по това време той вече бе разследван в родината си за пране на пари, злоупотреба със служебно положение, контрабанда, укриване на доходи и организиране на престъпна група.

 

Ако Камчев беше станал консул, той щеше да има дипломатически имунитет и сега нямаше да се озове зад решетките. Това обаче не се случи. През 2022 Камчев е осъден по делото „Терени във Водно“.

 

Йордан или Орце Камчев, когото икономическото списание „Форбс“ определя преди време като най-богатия македонец се признава за виновен и по делото „Империя“, което е за злоупотреба със служебно положение.

 

Преди да се стигне до тези съдебни процеси, в далечната 2005 г. той и цялото му семейство получават български паспорти. При това по супер ускорена процедура – само за 5 работни дни между Коледа и Нова година. Да отбележим, че по същото време и точно по същия експресен начин с българско гражданство се сдобива и семейството на Любчо Георгиевски.

 

Орце Камчев има фамилни връзки с България още от времената на соца. Изгражда ги през70-те години на миналия век баща му Илия, който е роден в село край македонския град Кавадарци. Камчев-старши по професия е икономист и кадър на югославските спецслужби. Той работи във външната търговия, важна клечка е в „Македония Кооп". Когато тази компания открива търговско представителството в София, Илия Камчев става негов шеф. В историята е записан като най-младият външнотърговски представител на някогашна Югославия.

 

Вече като пенсионер, през 1990 г. Илия заедно със сина си Орце върти голям бизнес с частната „Орка холдинг“. Компанията има впечатляващо портфолио: притежава болница „Систина Ачибадем“, „Стопанска банка – Битоля“, най-големият земеделски комплекс „Пелагония“, строителната компания „Бетон-Щип“, хотел „Ибис“, а също и медийна къща.

 

В България Камчеви регистрират „КАМИЛ-РМ" ЕООД. Тази фирма купува три апартамента: два са в Банско и в с. Лозенец. Третият е на столичния бул. „Жолио Кюри“. На този адрес е регистрирана и българската фирма на Камчеви. И трите имота са купени с кредити от български банки, като заемите са погасени доста бързо.

 

Орце Камчев бързо разраства бизнеса си у нас: владее веригата магазини „Т-маркет“, а също и едни от най-добрите болници „Сити Клиник” и „Токуда“, част от групата „Ачибадем”. Когато ги придобива, Камчев заявява пред медиите в родината си, че „македонските пациенти в България ще имат достъп до услуги, които се предлагат и в Скопие, но са достъпни в България, т.е. те ще могат да получат услугата по-бързо и на по-добра цена”. Във въпросните болници сега има и много пациенти, но и много лекари от Македония.

 

В родината си Орце Камчев е известен като касиера, през който минават подкупите към бившия премиер Никола Груевски и неговия братовчед и бивш шеф на спецслужбите Сашо Миялков. Камчеви и Миялкови пък са приятелски семейства, които дружно обикалят баровете из Скопие в силните си години, когато държат властта в страната.

 

Македонската  прокуратура обаче тръгва по следите на голяма афера – така нареченото дело „Рекет" (рушвет от 8 млн. евро, поискани от Орце Камчев. Предисторията започва през 2018

г. Тогава шефката на тамошната спецпрокуратура Катица Янева започна разследване срещу Орце. Той е арестуван. Веднага след това при Камчев се явяват двама посредници – шоуменът Боян Йовановски, известен като Боки 13 и Зоран Милевски – Зоки Кичеец. 

 

Те предлагат на Камчев да го измъкнат от делото, като им даде 8 млн. евро подкуп, които те ще дадат на Катица Янева и всичко ще бъде потулено. Записи на техните разговори и уговорки обаче излизат в италиански вестник. Веднага след това Катица Янева е уволнена. Става ясно, че вместо 8 млн. евро заговорниците са получили от Камчев и съпругата му Ана само 1.5 млн. евро.

 

През 2020 г. Катица Янева и шоуменът Боян Йовановски са осъдени съответно на 7 и 9 години затвор. По време на процеса съпругата на Камчев – адвокатката Ана, дефилира в съда с легендарната черна кожена чанта „Бъркин“, за която се чака поне година.

 

Самото дело, което е било заведено от Катица Янева, в наречено „Империя“ и е за организирана престъпна група, която прала пари чрез фирми в Македония и офшорни компании по света и вършела измами и злоупотреби със служебно положение.

 

Покрай това разследване се разплита и аферата с имоти в най-тузарския район на Скопие -„Водно". Оказва се, че бившият премиер Никола Груевски купувал терени във Водно” с пари, които били дарения на неговата партия. От партийната каса по тази линия били извадени 1,383 милиона евро, с които са купени 11 хиляди квадрата земя в престижния район.

 

Да припомним, че бившият премиер Никола Груевски избяга при Орбан в Унгария. Другите разследвани в „Империя“ и „терени във Водно” са неговият кръстник Ристо Новацевски, Сашо Миялков, Йордан Камчев, майка му Ратка Камчева и други важни фигури от Македония.

 

САЩ още през април 2022 г. постави в черния списък „Магнитски” Никола Груевски, фирмата, която върти в Унгария, а също и неговия братовчед Сашо Миялков. Мотивът на американците е „Груевски и Миялков са замесени в тежка корупция и със своите действия са нарушили правовия ред, демократичните институции и обществените процеси".

Източник: Уикенд