От дълго време журналистическият екип на MEDIAMALL провежда разследване относно дейността на предприятието “Информационно обслужване” АД, което обработва от години и подава на ЦИК крайните резултати от изборите

В хода на журналистическото разследване журналистите на MEDIAMALL се сдобиха с актуалната книга на акционерите, която е заверена от “Централния депозитар” на 18.09.2023 г.

Още на първата страница на книгата на акционерите журналистите забелязват скандална информация. В нея се вижда, че като акционери в “Информационно обслужване” АД участват много столетници, някои от които на 110 години, 109 години, 108 години. Журналистите отиват на място да проверят живи ли са тези 110 годишни акционери и се натъкват на още по-скандална информация.

На посочените в акционерната книга адреси, журналистите не откриват такива лица, а живеещите хора заявяват, че никога на тези адреси не са живяли такива хора с такива имена. Някои от живущите разказаха пред журналистите, че живеят повече от 50 години в тези блокове и никога в тях не са живяли хора с подобни имена. Най-малкото хора на 110 години, за които щеше да се знае.

В същото време “Информационно обслужване” АД е насрочило за 27.10.23 г. общо събрание на акционерите, на което следва да присъстват и въпросните столетници, което кара екипа на MEDIAMALL да отиде на място в “Информационно обслужване” АД и да попита ръководството дали познава тези 110 годишни акционери и как поддържа контакти с тях. От ръководството никой не се появява да даде отговор, а когато разбират за какво иде реч не пожелават да дойдат и да дадат обяснение пред журналистите. Но охраната на дружеството ги свързва със служител на правния отдел, който заявява, че книгата на акционерите е изготвена от “Централен депозитар” и ги изпраща да ги питат тях как са се озовали 110 годишни лица в книгата на акционерите.

Когато журналистическия екип отива на място в “Централен депозитар” той е посрещнат от охраната и е качен в асансьор, който се задвижва с чип карта от охраната. На 4-тия етаж екипа е посрещнат от млада служителка на “Централен депозитар”, която ги въвежда в офиса на депозитаря.

Журналистите се представят с журналистически карти и започват да обясняват пред друга служителка на депозитаря за какво са дошли, тя обаче започва да се суети и отива да търси друга служителка, която евентуално да даде обяснение на журналистите. Те отново се представят и започват да обясняват и да питат как в книгата на акционерите са вписани 110 годишни лица, които най-вероятно отдавна не са между живите.

Вижте разследването, заради което беше нападнат журналистически екип на MEDIAMALL

При споменаването на тези факти служителите на “Централен депозитар” агресират и започват да нападат и да дърпат младата журналистка Стефани Василева, която е на 23 г. и е в началото на кариерата си. Виждайки побелялото ѝ от страх лице, журналистът Димитър Байрактаров ѝ се притичва на помощ, питайки нападателите какво правят. Докато се опитва да помогне на Стефани, той е нападнат в гръб от неизвестен мъж, който му нанася силен ритник в кръста. Друг мъж препречва входа на офиса и възпрепятства излизането на журналистите, докато те продължават да бъдат блъскани и дърпани от служителите на Централния депозитар.

В крайна сметка двамата журналисти успяват да излязат от сградата и сезират за нападението си органите на МВР за нападение над длъжностни лица при изпълнение на служебните им задължения. И двамата журналисти са с надлежно оформени трудово правни отношения с MEDIAMALL.

Цялото разследване можете да видите във видеото:

Източник: mediamall.info