Различни фигури от политическия, обществения, журналистическия и спортния сектор обявиха инициатива за запазване на националния празник Трети март, който се отбелязва в памет на освобождението на България от османската власт. Този новообразуван комитет, известен като движение "3 март", беше представен от президента Румен Радев преди няколко дни и се предполага, че може да е начало на създаването на нова политическа партия, свързана с него.

Сред лицата на интелектуалното обединение са професор Искра Баева, бившият министър Весела Лечева, Георги Кадиев, професор Валери Стефанов, доцент Жаблянов, евродепутат Петър Витанов и боксьорът Тервел Пулев. Техните усилия са насочени към предизвикване на референдум за запазване на Трети март като национален празник.

В състава на движението се присъединиха и журналистите Явор Дачков и Велислава Дърева.

Инициаторите подчертават, че се обединяват около идеята да запазят Трети март като национален празник, който символизира 5-вековната борба за свобода и освобождение на България. Този ден представлява върха на борбата между робството и свободата и е в памет на всички загинали за освобождението на страната ни. Инициаторите изразяват решимостта си да се противопоставят на всички опити за изменение на този празник.

Вижте президентската партия – ето ги учредителите на „3 март“ (СПИСЪК)

Инициаторите на движението уверяват, че не става въпрос за политизиране, а в състава на Инициативния комитет са включени дори хора, които имат критично отношение към президента Румен Радев.

Явор Дачков обясни своето участие, изразявайки недоволство от поведението на ПП-ДБ.

Инициативата "3 март" беше представена от президента Румен Радев на връх Шипка.

Източник: narod.bg