Тази седмица ще започне с относително спокойно космическо време. През първите три дни от нея - 14, 15 и 16 август - вероятността за геомагнитни бури е само около нищожните 5%, а за силни геомагнитни бури – дори около 1%.

Активността на петната върху Слънцето е по-ниска от преди, което означава, че смущенията в земната магнитосфера ще бъдат изключителна рядкост. Те са локализирани в по-отдалечения източен край на Слънцето и не се предвижда да оказват пряко влияние върху нашата планета.

Близко половината от хората на Земята са с повишена чувствителност към магнитни бури, а броят им дори нараства. Обаче не всички от тях осъзнават, че техният дневен дискомфорт, повишена нервност, нарушен сън, физическа слабост и меланхолия може да бъдат причинени или подсилени от магнитните бури.

Вижте кога се задават нови магнитни бури

При някои хора различни форми на дискомфорт се появяват ден преди започването на магнитната буря, докато за други - по време на самата буря. Все пак, с неголеми усилия, човек може да привикне и да намали реакцията си към тях. За целта е необходимо да се променят навиците и ежедневието поне за няколко дни, за да се тества кое е най-подходящо за конкретния организъм.

Експертите припомнят, че геомагнитната буря представлява навлизане и преминават на заредени частици в магнитосферата, причинявайки смущения.

Източник: blitz.bg