През последния месец кабинетът окончателно скри цените на основните хранителни стоки в европейските държави Австрия, Германия, Хърватска, Гърция, Румъния, Чехия, Словения и Франция, за да не лъсне, че българите плащат най-скъпо, въпреки че заплатите ни са поне 4 пъти по-ниски от средните за Европа.

Вижте как ни мамят! Храната в Германия по-евтина от България, заплатите ни 4 пъти надолу (СНИМКИ)

 В края на март тържествено и с обещания за преборване на спекулата от правителството пуснаха сайта www.foodprice.bg, в който обещаха на седмична база да актуализират информацията за цените на основните хранителни стоки у нас и в 8 европейски държави, за да могат потребителите да се ориентират дали у нас им дерат кожите, както и да се видят сами колко струват суровините, колко продуктите по борси и тържища, предлагани на едро, както и каква е крайната цена в магазините. И кой всъщност надува цените.

Добрите намерения на кабинета обаче вече повече от месец не се изпълняват, показва проверка на “Труд news”. Цените на основните хранителни продукти в избраните европейски държави като база за сравнение вече не се показват, а вместо това се публикува само данни дали съответната стока поскъпва или поевтинява. Което по никакъв начин не помага на потребителите да се ориентират дали плащат по-скъпо или по-евтино от европейците.

Обществена тайна е, че хранителните стоки в Испания, Италия, Гърция, Турция и дори съседна Румъния струват значително по-евтино в сравнение с предлаганите стоки по магазините у нас, обясниха търговци, пожелали анонимност. В същото време доходите в тези страни са от 2 до 3 пъти по-високи от тези в България, което прави и покупателната способност значително по-висока на европейците дори и при подобни цени, коментираха експерти.

Млечните продукти са една от тези категории, в които разликата е най-голяма, видно е от различни сайтове, които сравняват потребителските цени в страни по целия свят като numbeo.com. Според данните в него за литър прясно мляко в Испания плащат 0,93 евроцента или приблизително 1,82 лева. За същия продукт в Германия плащат 1,08 евро или около 2,11 лева. В Румъния – 6,71 леи или около 2,63 лева, а в Италия 1,30 евро или 2,54 лева. У нас средната цена за страната на литър мляко е 3,34 лева по данни на правителствения сайт foodprice.bg. В област Пловдив средната цена на прясното мляко достига дори до 3,59 лева за литър.

Вижте как ни мамят! Храната в Германия по-евтина от България, заплатите ни 4 пъти надолу (СНИМКИ) - Снимка 2

Цената на килограм местно сирене (в Европа наричат и твърдите сирена като кашкавала сирене) в Германия е 12,18 евро или 23,82 лева, в Италия – 25,64 лева. В Гърция същият продукт струва средно 10,90 евро или 21,30 лева за килограм. В Румъния плащат 34,22 леи или 13,43 лева. Цената на един килограм кашкавал средно за страната е 28,19 лева за килограм, а на кравето сирене – 22,27 лева за килограм. Най-скъпо в магазините на дребно се продава кашкавалът в област Силистра – срещу 30,54 лева за килограм, а кравето сирене плащат най-скъпо в област Пловдив – 26,23 лв./кг.

Друг сайт, който сравнява цените на европейските стоки и дори публикува снимки от магазини – globalprice.info, показва че литър олио в момента в Германия струва 1,09 евро или около 2,13 лева за литър. В същото време средната цена на олиото у нас е 3,89 лева за литър, според правителствения сайт foodprice.bg. В област Ловеч цената му достига дори 4,15 лева за литър. В същия сайт можете да се уверите с очите си, че кравето масло в берлинските супермаркети може да бъде намерено срещу 1,79 евро за 250 грама или за 3,50 лева. В същото време средната цена на млечния продукт у нас е 6,84 лева за същото количество, показват данните във foodprice.bg. Цената на килограм домати, също в Берлин, е 1,49 евро за или 2,91 лева, докато в родните магазини доматите вече струва средно 3,57 лева за килограм.

При сравнение на цените на основните хранителни продукти и на покупателната способност на българите спрямо останалите европейски държави, става ясно защо от правителствения сайт реално изчезнаха цените на продуктите в избраните първоначално 8 държави от ЕС.

Сирене по 22 лв. за килограм при 86 ст. цена на млякото

Близо два пъти поскъпва един килограм сирене по пътя от борси и пазари, където се търгува на едро, до рафта в магазина.

През изминалата седмица млечният продукт е увеличил цената си със 17 стотинки за килограм или 1,5 на сто и вече се предлага срещу 11,36 лева за килограм на едро, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тъжищата (ДКСБТ). В областите Сливен и Бургас дори млечният продукт струва едва 8-8,50 лева за килограм на едро.

В същото време обаче средната цена на продукта в магазина е 22,27 лева за килограм или почти двойно показва правителственият сайт foodprice.bg. От кабинета дори уверяват тези, които следят сайта, че кравето сирене поевтинява с цели 2,15 на сто през изминалия месец.

От данните в същия сайт обаче е видно, че изкупната цена на литър мляко продължава да е 86 стотинки за литър. За направата на килограм сирене са необходими между 6 и 10 литра мляко, тоест производствената цена без допълнителните разходи за обработка би трябвало да е от порядъка на между 5,16 лева за килограм и 8,60 лева за килограм. В област Добрич изкупните цени са още по-ниски – по 68 стотинки за литър. Тоест от скъпите цени печелят прекупвачи и търговци, а самите производители работят почти на загуба.

Взимаме 4 пъти по-малко от германците: Най-бедни сме в ЕС

Сравнявайки цените на хранителните стоки у нас и в останалите страни в ЕС не бива да пропускаме и факта, че средната нетна заплата у нас е близо 4 пъти по-ниска от тази в Германия, докато цените на хранителните стоки у нас са или по-високи или близки до тези в останалите европейски страни.

Вижте как ни мамят! Храната в Германия по-евтина от България, заплатите ни 4 пъти надолу (СНИМКИ) - Снимка 3

У нас след плащане на всички данъци и осигуровки средният размер на нетната заплата е 701 евро, показват данни на Евростат за 2022 г. В същото време нетната заплата в Германия е 2870 евро или близо 4 пъти повече. В резултат българите са най-бедните в Европа, въпреки че не работят най-малко.

Например българите се трудят повече часа седмично – 39,2, за да получат тази значително по-ниска сума, докато средното работно време в Германия е 34,6 часа.

Най-близо до нас по нетни заплати е Румъния, показват данните на Евростат. Средната заплата в Румъния след плащане на всички данъци и осигуровки е 746 евро. Това означава, че в северната ни съседка взимат средно по 45 евро повече на месец, при положение, че повечето храни там са по-евтини.

На трето място по най-ниски средни нетни заплати е Унгария с 896 евро на месец. Топ пет по най-ниски заплати се допълва от Хърватия с 905 евро и Словакия с 981 евро. Във всички останали страни от ЕС средните заплати след плащане на данъци и осигуровки са над 1000 евро.

Най-високи заплати взимат в Люксембург – средно 4048 евро сред плащане на всички налози. Топ три на страните с най-високи средни заплати след удръжките за данъци и осигуровки се допълва от Нидерландия и Дания, където взимат съответно средно по 3463 евро и 3382 евро на месец. На четвърто място е Ирландия с нетна средна заплата от 3301 евро, а на пето място е Австрия с 2959 евро. Много близо по заплати след Австрия са Швеция с 2936 евро и Финландия с 2914 евро. Германия с 2870 евро е чак на осмо място сред страните от ЕС в класацията по нетни заплати, а топ 10 се допълва от Белгия и Франция съответно с 2762 евро и 2504 евро.

Прави впечатление, че в едни от страните с най-висок стандарт на живот работят най-малко. Държавите с най-кратка средна работна седмица са Нидерландия (32,4 часа), Австрия (33,7 часа), Норвегия (34,1 часа), Дания и Германия (и двете по 34,6 часа).

Източник: narod.bg