Илияна Йотова почете и на Петрова нива 119-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

Свободата не е дар, а възкресение на един народ, платено с живота на най-любимите му чеда, заяви Илияна Йотова на честването на 145-годишнината от Шипченската епопея

„Шипка нашепва на всеки, който иска да прекроява българската история, че е направил грешен избор. Не може да има разделение в паметта българска, тя е съединение. Свободата и паметта са нашето спасение и обединение.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към стеклите се хора от цяла България на паметника на Шипка по повод 145 години от Шипченската епопея. Честванията на годишнината са под патронажа на държавния глава Румен Радев.

„Шепа оцелели опълченци слагат първия камък за този паметник точно преди 100 години. За да помним и знаем, че свободата не е дар, а възкресение на един народ, платено с живота на най-любимите му чеда“, посочи Йотова.

„Има един връх в България, който величествено се извисява над всички останали. Неговата височина не се измерва в метри. Няма мерна единица за  идеала и саможертвата, за  устрема към свобода и достойнство! Това е Шипка – върхът с „белите кости и кървавия мъх“ на българските опълченци, руси, украинци, молдовани, румъни, които повярваха във възкресението на българския народ и увенчаха края на Руско-турската освободителна война! Краят на една война, започнала още преди 260 години с малка книжка – история на един народ със славно минало, преминала през бунтове и въстания, озарени от огньовете на вярата и пламъците на събуждането“, изтъкна в приветствието си вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта, че от Шипка, от българското опълчение започва славният летопис на българското войнство. „На Шипка днес си дават среща випуските на славни полкове, дали своята клетва именно на това място –клетвата пред родината отеква най-силно тук“, заяви вицепрезидентът.

Йотова беше категорична, че Шипка не е място за политически лозунги, които „вятърът безмилостно отвява“. „Шипка е нашата българска клетва. Олтарът на Родината не търпи власт и постове, лично облагодетелстване, пари и привилегии“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че на Шипка всеки прави избор за своя път, заедно с него и за общия – „дали нагоре заедно към високото, за да имаме успех, или надолу към апатията и самоунищожението“. „Шипка е единение и такава е българската съдба. Убедена съм, че българите сме силни, когато сме един до друг, а не един срещу друг“, изтъкна вицепрезидентът.

„На Шипка всичко е спокойно, защото преди 145 години героите на национално-освободителното ни движение ни завещаха мир и свобода“, заяви Йотова и благодари на всички, които са довели децата си на Шипка, за да им покажат откъде израсна пространството на българската свобода.

Освен на Шипка, вицепрезидентът присъства и на честванията по случай 119 години от Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива в Странджа

България не заслужава политици, които не познават дългата ѝ славна история, категорична е Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова почете в местността Петрова нива заедно със стотици хора от цяла България 119-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. „От недрата на Странджа планина и днес чуваме зова за свобода и обединение на нашите братя към освободените оттатък Рила и Родопите. По тесните планински пътища още чуваме тъжните тракийски песни на нашите майки, взели най-скъпото, единствено децата си, за да потърсят спасение в Родината“, заяви в словото си Илияна Йотова.

„Илинденци и преображенци се изправиха срещу кроежите на Великите сили и поробителя, не пожалиха нищо в стремежа към свобода и независимост“, изтъкна вицепрезидентът.

Илияна Йотова се обяви срещу опитите за изкривяване на българската история. „Всеки неверен факт е престъпление към следващите поколения и гавра с паметта на героите, които няма да позволим да бъдат разделяни. Героите принадлежат на българския народ, за когото дадоха най-свидното – живота си“, подчерта вицепрезидентът.

Йотова е убедена, че България не заслужава политици, които не знаят дългата и славна българска история. „Такива политици лесно предават националните интереси“, посочи тя.

Вицепрезидентът благодари на Съюза на тракийските дружества в България и председателя му Красимир Премянов за активната дейност. От своя страна Премянов изтъкна неизменната подкрепа на президентската институция за тракийската кауза. „Няма да спрем да настояваме за справедливост за тракийските бежанци – това е справедливост не само за техните семейства, а справедливост в името на историята“, отбеляза Илияна Йотова.