Общината Царево обяви обществена поръчка за ремонт на един от мостовете, които бяха повредени по време на наводнението през септември. Прогнозната стойност на тази поръчка е почти 5 милиона лева без включен ДДС, което с данъка прави около 6 милиона. Обявената процедура за изпълнение на този проект е пряко договаряне.

Това проектно предизвикателство засяга мостовото съоръжение в квартал "Белия бряг" и прилежащата улица, което свързва града с квартал "Василико" и къмпинг "Нестинарка". Въпросът сега е, коя фирма ще поеме отговорността за възстановяването на този важен мост в морския град.

Изпълнителите, които се конкурират за този проект, трябва да изготвят инвестиционен проект, да извършат строителство и да осигурят авторски надзор на аварийно-възстановителните дейности по мостовете в квартал "Белия бряг". Освен това трябва да реконструират част от прилежащата улица с обща дължина от 200 метра, която беше засегната от наводнението. Това включва ремонт на уличното платно, тротоари, улично осветление, пътни съоръжения, силнотокови кабели, слаботокови комуникации, тръбоканална мрежа и нова ВИК канализация.

ВЪПРОСЪТ: Кой ще гушне 6 млн. лв. от трагедията в Царево?

Срокът за представяне на оферти на потенциалните изпълнители е много кратък - само 5 работни дни. Обществената поръчка беше обявена към края на работния ден на 17 октомври, а офертите се приемаха до днес, 24 октомври. Откриването на офертите е планирано утре в 14 часа.

Мостът беше сериозно увреден по време на септемврийските проливни дъждове, които причиниха множество наводнения в различни райони на община Царево и доведоха до компрометиране на някои основни инфраструктурни обекти. Кметът Георги Лапчев обяви частично бедствено положение в общината, а четирима души загубиха живота си в резултат на тази природна катастрофа.

Общо трябва да бъдат възстановени повече от 13 моста, от които три се намират в самия град и също са в лошо състояние.

Източник: narod.bg