Ваканция в Турция? 5 неща, които трябва да знаете на всяка цена

Планирате ваканция в Турция? Ако за първи път ви предстои да посещавате страната, ето няколко полезни съвета, които е добре да вземете под внимание по време на посещението си там.

Транспорт

Ако пътувате с кола, бъдете много внимателни при шофиране. Местните пешеходци често пренебрегват правилата за движение, като пресичане на червени и подобни, което води до множество произшествия. Бъдете много внимателни, когато шофирате вечер, извън населени места, поради големия брой на водачите, които карат без включени светлини, и е трудно да се забележат. Лимитът за алкохол е 0,50 промила. Наказанията за шофиране в нетрезво състояние могат да достигнат до 350 евро и отнемане шофьорската книжка за период от 6 месеца. Ако планирате да карате мотор, задължително е да носите каска. Ако не разполагате с такава ви заплашват глоба и затвор. За да влезете в Турция със собствено превозно средство е необходимо да носите паспорт, шофьорска книжка, талон на автомобила, както международна зелена карта (със знак, че е валидна и за Турция).

Употреба на наркотици

Турската полиция е доста агресивна в борбата с трафика на наркотици. Наказанията за притежание, употреба или търговия с незаконни наркотици са много строги и включват лишаване от свобода от 4 до 20 години.

Обиди срещу държавата

Според турските закони е забранено да се демонстрира неуважение към паметта или делата на Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на съвременната Турция. Също така е забранено да се обижда турското правителство, турското знаме и службите за сигурност.

Не пушете

Пушенето е забранено в обществения транспорт, както и на работните места или други обществени места. Пушенето е забранено и в някои външни зони, където се провеждат културни, художествени или спортни събития.

Закупуване на антики или сувенири

Турските закони имат много широко определение за "антики", заради което има и голям брой забрани за изнасяне на предмети извън страната. Всички исторически обекти и всичко в тях, по земята или във водата е собственост на турското правителство. Ако купувате антикварни предмети, купувайте само от упълномощени продавачи и гледайте да имате подпечатани сертификати за всеки сувенир, който сте закупили. При напускане на страната, много е възможно властите да поискат да ви проверят. И ако не представите документ и сертификат за закупената стока, това може да доведе до арест и лишаване от свобода. Ако ви арестуват, съгласно международните правила, имате право незабавно да поиска от полицията да уведоми българското посолство за вашия арест. А от там трябва да се свържат с вас и да ви осигурят веднага необходимата помощ.

Митнически ограничения

Когато влизате в Турция, можете да внесете: 200 цигари и 10 пури или 200 грама тютюн. За пътници над 18 години е разрешено да носят 1 бутилка вино или твърд алкохол до 1 литър. Слабият алкохол е допустим до 2 бутилки от по 700 мл. Разрешава се внасянето като подаръци до 5 парфюми (до 120 мл. на парфюм), подаръци на обща стойност до 300 евро, 1 килограм кафе, 500 гр чай, 1 кг шоколад, както и медицински продукти за лична употреба. Но изцяло се забранява внасянето на месо и млечни продукти. [caption id="attachment_558332" align="aligncenter" width="249"]Турция със строги закони за туристите сн. Pixabay Турция със строги закони за туристите сн. Pixabay[/caption]

Забрана за снимки

Забранено е да се снимат военни или обществени институции. Избягвайте да снимате по време на публични демонстрации или членове на полицията и службите за сигурност. И в никакъв случай не снимайте други хора без тяхно разрешение. Важно: Докато сте в Турция е задължително да носите със себе си документ за самоличност, както и копие от паспорта си, за да избегнете проблеми пред полицията.