Ваканция в чужбина? Вижте какви мерки взимат страните по света

Пандемията от коронавирус нанесе доста щети на туристическия бранш в много страни по света. И докато България и Гърция вече са готови да приемат туристи, то Турция, Русия, Украйна, САЩ, Англия и други държави, все още не са съвсем безопасни. Трети пък се чудят какво да измислят, за да осигурят не само безопасността на гражданите си, но и на всички, които са решили да отдъхнат там. Вчера ви разказахме за случващото се във Франция, Гърция и Хърватия, а ето какви мерки предприемат останалите страни в света.

Кипър

Пътуването до острова на Афродита може да изглежда романтично, но местните са взели всички възможни мерки да е и безопасно. В Кипър има болница със 100 легла за чуждестранни туристи и 200 респиратора, ако не дай Боже се разболеете по време на почивката си. Освен това има и специален "карантинен хотел" с 500 стаи, който може да се използва от семействата на пациенти и техните близки. Правителството обеща пълно покриване на разходите за всеки, който се разболее по време на ваканцията си. Явно там не са никак спокойни, че кризата е отминала, но пък и туризмът трябва да се развива. Ако ви се случи подобно нещо, ще ви се наложи единствено да си платите самолетния билет.

Япония

В страната на изгряващото слънце не се страхуват, че може да се заразите, а само, че може да не дойдете. Японските власти обмислят да поемат цената от половината самолетен билет, за да могат да върнат туристите. Други пътни разходи из страната също могат да бъдат субсидирани.

Мексико

Тази година ваканцията в Канкун изглежда повече от съблазнителна, ако сте готови да рискувате, тъй като пандемията тепърва се разгръща в страната. Хотелиерите обаче са готови на всичко, за да си осигурят туристи. Така например, сред офертите за летовници са безплатни две нощувки на всеки две платени. Има и добри отстъпки от цената на самолетните билети.

Сицилия

В Италия, която бе най-тежко засегната от коронавируса, властите наистина полагат огромни усилия, за да привлекат отново туристите. Половината от разходите за полетите, една трета от разходите за хотел, безплатни билети за музеи и половината от цената за самолетен билет са част от мерките, за стимулиране на посещенията в Сицилия.

Гърция

Гърция почти няма проблем с интереса на туристите към морските плажове, но властите налагат железен контрол и дисциплина. Големите хотели трябва да представят собствен план за действие и безопасност, забранено е разполагането на рекламни листовки по фоайетата или в стаите. Задължително е да се използва антисептик на рецепцията, а освен това плащането, регистрацията и отписването стават само по електронен път. Не може да използва дистанционно за телевизора, климатиците също са под въпрос. Стаите всеки ден се проверяват за наличен антисептик, а за тези, които мечтаят за къмпинг, вчера споменахме, че има ограничения от минимум пет метра разстояние между палатки и каравани. [caption id="attachment_630002" align="aligncenter" width="300"]Ваканция в чужбина? Вижте какви условия предлагат Кипър, Мексико и Япония сн. Public domain pictures Ваканция в чужбина? Вижте какви условия предлагат Кипър, Мексико и Япония сн. Public domain pictures[/caption] Автобусите могат да работят само с половин капацитет, а пътниците да нося маски по време на цялото пътуване. Автобусните компании трябва да имат специални планове за действие, ако има съмнителен случай на заболял с коронавирус, пише tocka.com.mk