Лидерът на "Вагнер" Евгени Пригожин направи шокиращи разкрития за състоянието на войската на Русия. По думите му, ако групировката не успее да превземе град Бахмут в Украйна, цялата армия ще загине. А според някои негови съмишленици, същото ще се случи и с президента Владимир Путин.

"Вагнер" е единственото, което държи украинската армия на място – смила я, унищожава я и й пречи да се разположи в други региони и да окупира други фронтове. Ако ние обаче не получим боеприпаси и амуниции, ще бъдем унищожени и украинската армия ще си върне старите територии", казва още Пригожин. Той се опасява, че войниците му са зле екипирани, хранителните припаси също намаляват, както и военните доставки. Ако ситуацията продължи да се влошава, това може да доведе до тежки загуби на фронта. И до множество отнети човешки животи и от двете страни.

 

"Ние единствени се движим напред и руската армия е принудена да ни последва, за да спаси репутацията си и да подкрепи репутацията си. Ако групата на Вагнер се отдръпне, тогава ще се развие следната ситуация: фронтът ще се разпадне и руските военни ще загубят завзетите до тук позиции". 

Пригожин отправи посланието си във видеообръщение, което бе излъчено през мрежата "Телеграм". Разкритията му са признание, че руската армия изнемогва и вече не е в състояние да се справя с военните действия на фронта. От друга страна, Украйна продължава да получава боеприпаси и подкрепа от НАТО и САЩ, което допълнително напряга Русия.  Вече имаше предупреждения от страна на Москва спрямо ЕС въпроса, а отделно и Путин дава признаци, че страната му не може да понесе продължителна и изтощителна война с Украйна. Той самият също. Най-малкото заради човешките жертви, дори и да е решен проблема с икономическата криза...