Служебното правителство в България е заложило скрити мини в земеделието, които могат да доведат до загуба на милиарди евро от европейско финансиране. Бившият служебен министър, Явор Гечев, предпочиташе да прехвърли отговорността върху фермерите, които били бавни в кандидатстването за евросубсидиите, вместо да признае, че не е свършил основното – не беше изградена необходимата система за кандидатстване.

В Земеделското министерство: Оставени мини за милиарди от Явор Гечев и екипа му

Новият стратегически план, изпратен от Гечевия екип и одобрен от Европейската комисия, предвижда усвояването на 8 милиарда евро за земеделие в периода 2023-2027 година. Въпреки това, планът се оказва изпълнен с лобистки практики, които сега трябва да бъдат ограничени.

Проблемите с кандидатстването за над 1,5 милиарда лева от ЕС се задълбочават.

Фермерите от месеци не могат да завършат кандидатстването си за най-популярните евросубсидии, свързани с обработване на земята. Тези субсидии, известни като директни плащания, за 2023 година са на стойност над 1,5 милиарда лева и се случи немислимото.

Въпросът дали кандидатстването ще бъде приключено до 30 юни или тези европейски средства ще бъдат загубени безвъзвратно остава отворен. Това представлява истинска бомба за колосалните над един милиард лева, която служебната власт оставя като „подарък“ на следващото правителство. Дори и ако кандидатстването бъде приключено до 30 юни, не е ясно дали тези удължени срокове са съгласувани с Европейската комисия и дали тя е дала разрешение за тях.

Източник: narod.bg