Неотдавна в престижната клиника "Лозенец" беше открит луксозен апартамент на 4-тия етаж, който бе скрит и недостъпен за персонала на лечебното заведение.

 

В продължение на години се разпространяваха слухове, че директорът, д-р Любомир Спасов, който дълго време беше на поста и се смяташе за несменяем, притежава лични помещения в болницата. Въпреки това, никой от неговите подчинени не беше виждал това жилище или пък влизал в него.

 

В тайния апартамент на болница „Лозенец“ се извършвали незаконни трансплантации

През 2021 година, след повече от 20 години на власт в правителствената болница, д-р Спасов внезапно беше уволнен. Стана ясно, че той е участвал в незаконни трансплантации на бъбреци от живи донори, както и че е злоупотребявал с позицията си, за да премести други пациенти на предните места в списъците за трансплантация. Също така, имаше обвинения за измама и източване на средства от Здравната каса.

 

След премахването на д-р Спасов стана ясно, че апартаментът му в правителствената болница не е просто място за отдих, а истински, при това луксозен дом, изпипан до последния детайл.

 

Онези, които прекрачват прага му, изпадат в шок от видяното. За изграждането на тази частна зона са хвърлени пари, колкото за ремонт на цяло отделение и това се случва в страна, в която се събират капачки за купуване на кувьози, а пациентите в повечето болници сами си носят памперси и мокри кърпички. Такъв размах може да си позволи само директор, които е убеден, че е над законите, и дори в един момент може да приватизира цялата болница.

 

До тайнствения дом на 4-ия етаж води асансьор, но персоналът няма достъп до него. По-точно може да го ползва, но само до З-ия етаж. Дори няма бутон за 4-ия, където е „конспиративната квартира” с разгъната площ от поне 500 кв. м. Докторът е ползвал асансьора със специален чип, за да се промени тази конфигурация и съоръжението да стане достъпно, трябва много скъп ремонт.

 

Частното жилище в иначе държавната болница е скрито зад елегантна врата. Интериорът е образец на стила мутробарок, толкова обичан от парвенютата и новобогаташите у нас - потискащо ниски тавани, стени, опаковани в ламперия от скъпо дърво, масивни мебели, ръчна изработка. При това апартаментът е опразнен, останало е само това, което докторът не е пожелал да вземе и онова, което е трудно да се разглоби и изнесе.

 

Най-голямата стая е кабинет, с библиотека на цялата стена, кожени дивани и кресла, тежко бюро, солидна маса, върху която се търкалят пури, полупразна бутилка уиски и златна чаша за кафе. И разбира се, има две големи плазми на стените, като на единия екран директорът е наблюдавал всяка стъпка на персонала, чувал е всяка реплика. Зад поне две от вратичките на библиотеката се крият кабели, а също и ненапълно разглобено устройство – „Биг брадър" е дебнел живота в болницата.

 

Таванът на стаята, ползвана за спалня (леглото обаче е изнесено), също хвърля в размисъл. Под една от дървените плоскости, с които е облицован, се вижда инсталация, която май ще се окаже част от домашна „кинематография“. Съмнителни кабели и следи от изтръгнати устройства има в разни кътчета из жилището, може само да се предполага какво е подслушвано и записвано с тях.

 

От покоите стриктно са изнесени всички осветителни тела, на мястото им се веят само жици. Останали са едва две лампи в банята, но и те са декорирани с кристали „Сваровски“. Сплед спешното изтегляне на „собственика“ не в имало кой да разчисти опаковките от пури и скъпи напитки, останали са и чифт дамски чехли от онези, които носят медицинските сестри.

 

Жилището, като истински дом, има обзаведена с вградени уреди кухня, хладилникът дори не е изключен. Разполага със сауна и баня и, разбира се – джакузи. Панорамата към Витоша в целия апартамент е изключителна и нищо не закрива красивата гледка – прозорците са огромни, от тавана до пода. Малка тераса с ратанови мебели, сякаш е кацнала в короната на дървото отпред.

 

Може само да се предполага какви още скрити пространства, входове и изходи, крият частните директорски покои. Тайните вероятно ще се разбулят при детайлно проучване на мистериозния апартамент, каквото би следвало да направят от МВР и прокуратурата. Експерти могат да кажат точно колко струва този разкош, но и от пръв поглед се вижда, че не са пестени пари.

 

Запознати твърдят, че помещението е било използвано от олигарси и политици. Сред хората, които идвали най-редовно, бил Валентин Златев, който се подлагал на специална терапия с кръвна плазма за регенериране. В този апартамент редовно отсядал и Васил Божков, преди да избяга от България. Той също се подлагал на специфични процедури.

 

Твърди се, че тук е отсядал и Бойко Борисов, когато му се е налагало лечение. Ползвали са го и други знакови политици. В жилището е отсядал и отстраненият от ВСС главен прокурор Иван Гешев. Сред най-редовните ползватели на специалния апартамент бил Борислав Дионисиев. Милионерът, който почина преди 2 години, е изкарал последните си месеци именно там, борейки се с коварно заболяване.

 

Как и кога е изграден частният директорски дом, е пълна загадка – няма документи нито за строителните работи, нито за скъпото обзавеждане, да не говорим за обществени поръчки.

Запознати твърдят, че ВИП апартаментът е бил открит още през 2009 г., но не с пари на болницата, а със средства, осигурени от частни лица. Пари са харчени и за поддържането му, за консумативните и за всевъзможните глезотии на обитателя.

 

Все пак да припомним, че Вальо Топлото получи 3 години и то за някаква си перлена вана, джакузи и малко синьо сиренце в служебния хладилник. Несравнимо с разкоша, на който се е радвал д-р Любомир Спасов. Неговата близост с политици, бизнесмени и въобще със силните на деня, е всеизвестна. Допреди 2 години, той имаше ореола на медицинско светило и вечен директор, но личната му легенда се оказа крехка и си замина безславно от болница „Лозенец“. Сега преподава на студенти и казват, че бил амбициран да стане най-малко декан на Медицинския факултет в Софийския университет. Този сюжет обаче тепърва ще търпи развитие.

 

Това, което истински ужаси преди време обаче бе не разпищолването му, а незаконните трансплантации. Бивши подчинени на д-р Спасов разказаха за поне 5 незаконни трансплантации на черен дроб и бъбреци. При всички тях донорите и рецепиентите, са се представяли за роднини, въпреки че не са. „Рецепиентите са палестинци с израелски паспорт, а донорите са граждани на Украйна и Молдова“, разказват бивши служители, подчертавайки, че това са само малка част от случаите, за които те знаят.

 

Връзката между пациентите и болницата се осъществявала от фирма, собственост на турски гражданин. Донори и рецепиенти се намирали бързо – обикновено били хора с нисък социален статус. Имало и алгоритъм за документацията, удостоверяваща роднинска връзка. Не, че и в Европа няма подобни практики. Така или иначе до момента не се е чуло на д-р Спасов да е повдигнато обвинение, въпреки гръмовния скандал.

Източник: Уикенд, crimesbg.com