Сглобката в парламента няма да успее да промени окончателно основния закон на републиката до края на месеца, тъй като народните представители от трите политически сили, участващи във властта, продължават да си извиват ръцете и да се изнудват помежду си с текстовете. На практика това означава, че нова Конституция ще има чак през новата година, разкриват парламентаристи, които още имат черновите на поправките на Конституцията и не знаят „утре с каква нова идея ще ги събудят лидерите“.

 

Дотук решените неща, които ще се дебатират в пленарна зала, са сериозно орязване на годините мандат на главния прокурор – една от длъжностите със спорен авторитет в последно време, заради които се наложи и пренаписване на част от Конституцията. За момента депутатите са се спрели на 5-годишен мандат, като основните желаещи за намаляването му били от ДПС.

В Конституцията ще бъде записано, че България е член на ЕС и НАТО

Хората на Ахмед Доган в парламента са против и главният прокурор да може да повтаря мандата си, а назад в исканията са изтикани ПП-ДБ, които настояваха изобщо фигурата на главен прокурор да се елиминира като длъжност, както впрочем е било преди да започне родното комунистическо възшествие.

 

ГЕРБ са подкрепили идеята за намаляване на мандата на обвинител №1, но са били категорично против длъжността да отпадне.

 

Партията на Бойко Борисов и ДПС са надделели и над решението 3 март да остане национален празник и да не се правят повече експерименти по тази тема с мотива, че националният празник, записан в Конституцията, не решава нито един проблем на съдебната или каквато и да било друга сфера. С опит да се запушат устите на партии, прокламиращи руски уклон и буквално зовящи за напускане на ЕС и НАТО, в Конституцията ще бъде записано и че държавата ни е член на тези две структури.

 

Нито един депутат обаче не се е замислил как ще се търси мнозинство за нови поправки в основния закон, ако случайно някоя от двете структури се разпадне или прекрати съществуването си, коментираха скептични за адекватността на това решение юристи.

Идеята за записването на ЕС и НАТО в Конституцията отново била на ДПС, които все повече свои хрумвания ще наложат като бъдещи текстове на Конституцията, недоволстват пък от ПП-ДБ. Те са против идеята на ДПС и ГЕРБ да се премахне другата им хрумка, а именно служебният премиер да се избира между трима души – председателят на парламента, гуверньорът на БНБ и председателят на Конституционния съд.

 

Идеята е лично на правосъдния министър от десницата Атанас Славов и не се харесва никак на останалите две партии, които лобирали за напълно нов закон за служебните правителства.

Източник: Уикенд