Осемгодишният бастион на ГЕРБ в Делиормана – малката, но ключова шуменска община Никола Козлево, претърпя пълна промяна в навечерието на местните избори.

След като националното ръководство отказа да подкрепи за трети мандат отстранения за конфликт на интереси кмет Ешреф Реджеб, за когото стана ясно, че е лежал в турски затвор за убийство, премина към „Национално движение за права и свободи“ (НДПС) на Гюнер Тахир заедно с всички общински съветници и селски кметове, досегашни активисти на партията на Борисов. За това съобщава електронното издание „За истината“.

В навечерието на изборите осъденият за конфликт на интереси Ешреф Реджеб отново беше издигнат за кмет на общината от местната структура на ГЕРБ. Документите му заедно с тези на кандидатите за кметове на кметства и общински съветници бяха подготвени за регистрация в ОИК – Никола Козлево, но Изпълнителната комисия на ГЕРБ е отхвърлила кандидатурата му, съобщиха местни активисти. Националният партиен орган е отхвърлил и посочената от Ешреф Реджеб алтернативна кандидатура – тази на сина му Реджеб Вели.

В 12 без 5: Кметът-пандизчия Ешреф Реджеп се извъртя, премина в НДПС

Няколко дни по-късно синът на Ешреф Реджеб беше регистриран като кандидат за кмет на община Никола Козлево от „Национално движение за права и свободи“ – политическа формация, регистрирана през 1999 г. от Гюнер Тахир като алтернатива на ДПС. В първите си години Националното движение за права и свободи (НДПС) беше партньор с Обединените демократични сили, а на парламентарните избори през 2017 г. беше в коалиция с ДОСТ.

Освен кандидат за общински кмет „Национално движение за права и свободи“ регистрира в Козлево и пълна листа за общински съветници. Сред 13-те кандидати има само две нови лица – двамата синовете на Ешреф Реджеб Кемал и Реджеб Вели. Останалите 11 в листата са досегашни съветници, които също мигрираха от ГЕРБ в НДПС.

„След като Изпълнителната комисия на ГЕРБ отказа на Ешреф да го регистрира и след като отхвърли и кандидатурата на сина му, преди пет дни фамилията събра всички свои активисти и каза:

Минаваме към НДПС!, обясняват жители на Никола Козлево. И всички, които бяха от ГЕРБ, минаха към „Национално движение за права и свободи“ – съветниците, селските кметове.“ С листата на НДПС са регистрирани и почти всички от досегашните селски кметове в общината.

Реклама

Така една от най-силните управляващи фамилии в Делиормана – Ешрефоглу, зачеркна ГЕРБ от политическата карта на Никола Козлево и извади нов политически играч на сцената. В небитието остана и местният клуб на ГЕРБ – помещение на фамилията Ешрефоглу, намиращо се до магазина им в центъра на общинския център. Логото на ГЕРБ вече е изтрито от фасадата на клуба.

Само преди дни лидерът на „Национално движение за права и свободи“ Гюнер Тахир каза в Хасково следното: „Ще участваме в изборите в 21 области. В 63 общини издигаме кандидати за кметове. Очакванията ни са да спечелим 3 общини в Северна и две в Южна България.“

Освен кандидатурата на Реджеб Вели в ОИК – Никола Козлево е регистрирана и кметската кандидатура на Исмаил Ибрям, издигнат от местна коалиция „ДПС – БСП за България“. След изтичане на крайния срок са подадени и документите на Неджемедин Адем, издигнат от „Продължаваме промяната – Демократична България“. За регистрацията му обаче няма мнозинство от две трети и се чака решение на ЦИК.

Така в крайна сметка в местните избори в община Никола Козлево ГЕРБ няма да участва.

Потърсена за коментар Ралица Тодорова, депутат и областен координатор на ГЕРБ в Шумен, каза, че това е решение на организацията на партията в Никола Козлево и няма да го коментира.

В продължение на 8 години партията беше абсолютен победител във всички населени места в общината, а досегашният кмет Ешреф Реджеб беше смятан за едно от „остриетата“ на Борисов в Делиормана. За два мандата Реджеб успя да установи пълен контрол върху почти цялата власт в района, докато фамилията му непрекъснато разширяваше бизнеса си.

Сега семейството ще играе с цялото си политическо и икономическо влияние за „Национално движение за права и свободи“ (на практика за себе си) и според местните хора ще спечели почти всички изборни места.

Правомощията на Ешреф Реджеб като кмет на Никола Козлево бяха прекратени предсрочно на 27 юли т. г. от Общинската избирателна комисия заради доказан конфликт на интереси и влязло в сила решение на Върховния административен съд. Съдът установи, че той е подписвал платежните нареждания както за субсидиране на местния футболен клуб, заради това, че синът му е член на управителния съвет на спортното дружество, така и за доставка на храни, напитки и битови консумативи от фирма, в която двамата му синове са съдружници.

Два месеца по-късно табелката на кметския му кабинет все още не беше сменена.

Източник: narod.bg