Детето не е било отвлечено – хранило се е с трева и с пръст, оставали му броени часове живот

Щастливата развръзка с откриването на Сашко от Перник с право може да се окачестви като чудото на десетилетието, а любителите на необяснимите мистерии още дълги години ще дават случая за пример при възникването на безнадеждни казуси. 12-годишното момче оцеля сам самичко в планината в продължение на 9 дни, преди в събота следобед да бъде открито в безпомощно състояние в труднодостъпната местност „Червена могила“ до Радомир.

 

Чудото „Сашко“ смая даже лекари, прокурори и криминалисти, които дни наред не могат да повярват, че детето е оцеляло самичко повече от 200 часа в дивата природа. Дори след откриването на 12-годишия аутист, от МВР и прокуратурата все още работят по случая, а образуваното дело за отвличане не е прекратено. Прокуратурата разследва всички изповядани нотариални сделки на таткото Александър.

 

Прокурори изследват всички нотариални сделки, изповядани през годината от таткото на Сашко – нотариусът от Брезник Александър Цветанов. Версията, че Сашко може да е бил отвлечен във връзка с работата на баща му, беше широко застъпена от криминалистите в дните преди откриването му. Макар тази версия вече да е отхвърлена от ченгета и обвинители, разследването все още продължава, като се чака анализ от дрехите на Сашко и лекарски становища.

Според докторите от „Пирогов“, където е настанен омаломощения Сашко, детето няма измръзвания – това се дължи на факта, че аутистите са хиперактивни и се движат непрекъснато. Другият важен фактор за оцеляването на Сашко е, че малкия не изпитва чувства като страх и паника.

Специалисти по аутизъм даже твърдят, че преживяното от детето ще се отрази благотворно върху самочувствието му. „Сашко е живял в парникова среда – винаги е бил придружаван от някого, не е оставян и за минута сам. Това приключение няма да остави емоционални травми у него, а напротив – ще подобри увереността му“, коментират психолози.

Малкият Сашко е оцелял в планината, хранейки се с трева, пръст и диви плодове. Анализът на изпражненията му, извършен в „Пирогов“ е показал наличието на трева в стомаха на 12-годишния герой.

 

Сашко е оживял и като е пил вода от листата на дърветата рано сутрин. Въпреки това при откриването му е бил силно обезводнен и гладен. В първите два дни Сашко е бил захранван с глюкоза, за да не получи усложнения при прием на храна след дълъг период от време без да е слагал нищо калорично в устата си. Лекари допускат, че все пак Сашко може и да се е хранил в първите дни след изчезването си, тъй като доброволци са оставяли на различни места в планината кроасани, бисквити, сухари и бутилки с вода.

„Оцеляването на Сашко е чудо, което не съм виждал в 40-годишната си практика като лекар. Огромен късмет е, че детето беше открито в събота от доброволците – оставали са му броени часове живот.

 

Когато Сашко е бил намерен, той вече не е можел да се движи без чужда помощ, а обувките и дрехите му са били подгизнали.

Щял е да измръзне още същата нощ“, признава лекар от „Пирогов“.

Криминалистите пък са на мнение, че Сашко е можел да бъде открит още в същия ден след изчезването си, но струпването на стотици доброволци вероятно го е подплашило и принудило да се скрие от тях.

„Хората са го уплашили – в първите часове след изчезването му много доброволци не знаеха, че не трябва да го викат по име и да надуват клаксоните на колите си.

 

Сашко се е стреснал и се е скрил в планината, правейки кръгови обходи. Едва ли някога ще узнаем целия му маршрут, къде е спал, как е оцелял...Това е чудо!“, коментира криминалист от Перник. Ченгетата обаче определят като много малка вероятността Сашко да е бил отвлечен и впоследствие пуснат от похитителите си заради шумния обществен отзвук.

„Да отвлечеш дете аутист и да го държиш в плен повече от седмица, а накрая да го оставиш в планината без никой да те види? Ако Сашко е бил отвлечен, той най-малкото е щял да бъде хранен. Версията, че някой го е похитил, за да изнудва бащата отпадна още с откриването на детето, нищо, че разследването не е прекратено. Майката също е вън от подозрения“, обяснява криминалист, ангажиран в разплитането на случая.

Според ченгета, до откриването на Сашко, неговия баща е бил основния заподозрян.

 

Нотариусът Александър Цветанов издържал успешно детектора на лъжата в петък сутринта, но поведението му било анализирано като „крайно съмнително“ от разследващите. Преди откриването на Сашко криминалистът-легенда Ботьо Ботев, а и други негови колеги, също застъпиха версията, че таткото трябва да бъде разпитан по-обстойно.

„Да, не бях адекватен и някои от действията ми сигурно са били неправилни. Не бях спал от дни, светът ми се срина след изчезването на Сашко. Ако не го бяхме намерили, сигурно щях да се самоубия...“, коментира веднага след откриването на детето баща му.

Детето-герой Сашко ще остане до края на седмицата в „Пирогов“ под лекарско наблюдение, докато укрепне. Детето вече е в стабилно състояние, само си пуска видеоклипчета и музика на таблета, а лекари и санитари го съпровождат на импровизирани разходки из болничните коридори.

 

 

Майката още не е дошла, за да види детето си

 

Радостина Цветанова, майката на изчезналия и спасен Сашко от Перник, все още не се е прибрала в България, за да види детето си. Родителката бе сред първоначално заподозрените, че може да е замесена в отвличането на собствения си син, за да го прибере при себе си на Албиона.

Оказа се обаче, че Радостина слабо се интересува от сина си. Макар да бе призована за разпит от полицията в Перник още в края на миналата седмица, до този момент тя не се е прибрала от Англия.

Радостина Цветанова не е виждала сина си Сашко от почти година и половина – за последно тя се е прибирала в България през месец август 2021 г. Майката сама се е отказала от родителските си права над Сашко, като при развода си с баща му Александър Цветанов е поверила детето на неговите грижи.

Родителите на Сашко се развеждат официално на 5 юли 2019 г. в Пернишкия съд, Радостина обаче отдавна е напуснала семейното жилище. Прекратяването на брака им е по взаимно съгласие. Мотивът е стандартен - дълбоко и непоправимо разстройство на отношенията.

 

 

Врачки прибраха 30 000 лв. от бащата на Сашко

 

Менте гадателките саботирали спасителната акция с безумни напътствия.

Близо 30 000 лева е дал на врачки от Перник и София нотариусът от Брезник Александър Цветанов, за да му помогнат с напътствия как и къде да открие сина си. Доброволците са потресени от наглостта на менте гадателките.

 

Още в първия ден след изчезването на 12-годишния аутист Сашко неговият баща прибегна до услугите на врачки, което озадачи и ядоса мнозина. Според разказите на доброволци, участвали в търсенето на момчето, гадателките неволно са саботирали спасителната акция, тъй като са изпращали разнопосочни сигнали за локацията на Сашко.

„По десет пъти на ден си сменяха мнението, а бащата им вярваше и насочваше доброволците къде да търсят сина му. Може би заради това много хора се усъмниха в таткото – от стреса той беше неадекватен и даваше разнопосочна информация. За съжаление, таткото вярваше най-много на врачките, които успяха да му влязат под кожата, възползвайки се от нещастието му и да го изцицат за пари“, коментират перничани.

 

В първия ден след изчезването на Сашко, баща му Александър Цветанов е помолен от полицията да донесе дрехи на сина си, за да може следовите кучета да го издирват. Таткото уж отива до дома си, но се връща чак след 4 часа, като през това време мобилният му телефон е изключен.

„Когато го поставихме на детектор на лъжата, научихме, че през тези 4 часа бащата е отишъл до банка, за да заяви, че иска да изтегли 50 000 лева. Мислехме, че парите може да са предназначени за откуп, а се оказа, че с тях таткото е плащал на гадателки“, разказва криминалист от Перник.

Според думите му, Александър Цветанов е посетил три различни гадателки, докато детето му е било в неизвестност, като на всяка от тях е дал по 10 000 лева. Мълвата, че плаща на гадателки бързо се разнесла из Перник и се стигнало до ситуация, в която врачки от цялата страна сами звънели на таткото на Сашко, за да си предлагат услугите.

 

 

Спасителите Милко и Веселин навъртели 200 км в планината

в търсене на момчето

Кметът на Перник Станислав Владимиров ще предложи на общинския съвет в миньорския град да награди със званието „почетен гражданин“ делтапланеристите Милко Михалков и Веселин Георгиев, които намериха и спасиха 12-годишния Сашко в планината на деветия ден след изчезването му.

 

Доброволците обраха овациите на цяла България, след като повече от седмица неуморно обхождаха трудно достъпни планински терени в безпрецедентната спасителна акция, в която се включиха над 1000 човека. Милко и Веселин категорично отказаха да вземат наградата от 100 000 лева, която ден преди намирането на Сашко беше публично обявена от баща му Александър Цветанов. Според думите на спасителите, всеки един от стотиците доброволци заслужава похвала, а големия герой в трилъра с щастлива развръзка е оцелелия 9 дни сам в планината Сашко.

Спасителите Милко и Веселин са родом от Перник и от години се занимават професионално с екстремни спортове. Двамата имат фирма, която организира курсове за начинаещи пилоти по парапланеризъм. От първия ден след изчезването на Сашко, Милко Михалков и Веселин Георгиев участват в издирването му, като координират и още десетки доброволци в обходите на планината. За девет дни те навъртат почти 200 км. в търсене на 12-годишното момче. „Излизахме всяка сутрин в 7 и се прибирахме след полунощ. Усилията ни си струваха“, щастливи са спасителите му.

 

Сашко беше открит в събота в ранния следобед в дълбоко дере в труднодстъпната местност „Червена могила“ над Радомир. „Този район беше обходен от нас няколко пъти, преди да го открием. Детето се е движило и това го е спасило от измръзване. Планината е майка за едни и мащеха за други“, коментира спасителят Милко. Доброволците носят на ръце Сашко почти 5 км, докато го предадат на спешно отзовалия се лекарски екип. Впоследствие героите Милко, Веселин и останалите от групата им са разпитвани няколко часа в полицията, за да бъдат отхвърлени всички съмнения, че са замесени по някакъв начин в изчезването на Сашко.

Приятели на доброволецът Милко Михалков разкриват, че само седмица преди драмата с изчезването на Сашко, той е спасил и втори човешки живот. „В кафене в София на един мъж му призля и буквално припадна от масата. Милко се намеси и му оказа първа помощ, а след 30 минути, когато пристигна линейка, се оказа, че мъжът е бил покосен от инфаркт. Лекарите казаха, че ако не е бил Милко, човекът си е заминавал...“, хвалят спасителят на Сашко приятелите му.

Източник: Уикенд

Ужасяващи разкрития! Ето как оцеля Сашко от Перник сам в планината