Единият загинал полицай Йордан Илиев поел дежурство на колега във фаталната нощ

Тази сутрин осъмнахме попарени от зловещата новина за убийството на 2 полицаи в Бургас, прегазени от автобус, пълен с мигранти. Младите мъже са загинали на място, премазани в патрулката, от която не е останало почти нищо.

Автобусът е бил натъпкан с 48 нелегални в багажното отделение и на няколко пъти е отказал да спре на подаден от Гранична полиция стоп сигнал. Давайки мръсна газ превозното средство се насочва към курортния Бургас, а там започва преследване от полицаите, които са били нощна смяна Йордан Илиев и колегата му Атанас Градев.

Двамата полицаи се опитали да спрат автобуса. Според свидетели на местопроизшествието са се чули шумове, наподобяващи стрелба , но рейсът не е спрял и направо премазал патрулката. Най-ужасяващото в случа е, че се предполага, че шофьорът на превозното средство умишлено е предприел маневрата да прегази полицейския автомобил.Затова се смята, че актът е бил напълно съзнателен и умишлен, а не по непредпазливост, твърди Георги Чинев, окръжен прокурор на град Бургас.

Според хора, които познават загиналите служители на МВР, те са били едни от най-смелите млади мъже от полицейското управление в града – мл. инспектор - старши полицай в група "Охрана на обществения ред" в  "Охранителна полиция" в I-во  РУ-Бургас Йордан Илиев, и неговият колега ст. полицай Атанас Градев.

Ужасяващи подробности за убийството на двамата полицаи в Бургас
Мл. инспектор - старши полицай в група "Охрана на обществения ред" в "Охранителна полиция" в I-во РУ-Бургас Йордан Илиев

И двамата имали намерение да растат в системата. Само след два месеца Илиев е щял да бъде прехвърлен на друга длъжност към „Криминална полиция” и то заради професионалните си качества. Той е получавал три награди за проява на героизъм. И най-нелепото в случая е, че през тази нощ не е бил по график на работа, но е застъпил на смяна в патрулния автомобил, защото има недостиг на такива полицаи в Бургас.

Източник: Стандарт