Мнозина няма да успеят да завършат годината

Оказва се, че джобът на българина ще понесе поредния тежък удар.

Цената на още един от продуктите, които присъстват почти редовно на трапезата му, ще бъде повишена, при това забележете – двойно.

Ужас! Двойно по-висока цена и на…

Става въпрос за картофите. Производителите отбелязват, че очакват 100%-во покачване на цената. Като причина за очакваното драстично поскъпване те посочват сериозното увеличение при торовете.

Освен това не трябва да се пренебрегва и фактът, че цените на препаратите и горивата също скочиха. Всичко това неминуемо ще се отрази и върху цената на картофите. Разходите вече са непосилни за голяма част от картофопроизводителите. Това сподели в ефира на БНТ председателят на браншовата организация Тодор Джиков.

Той сподели открито притесненията си, че едва ли ще успеят да си позволят да завършат годината, тъй като разходите стават все по-сериозни с всеки изминал ден.

Той отправи апел към МС, МЗ и Финансовото министерство да направят нужното, за да спасят производителите от фалит.

Джиков прогнозира, че половината от производителите няма да успеят да покрият дори разходите си, камо ли да излязат на печалба.

Единственият възможен начин, по който могат да се опитат да се защитят, са протестите.

Джиков отправи апел и към българските мениджъри на големи хранителни вериги да ги подкрепят като изберат български производители и доставчици на картофи.

Източник: retro.bg