Според него едно от основните предимства на предстоящата промяна е това, че ще се намалят осезаемо трансакционните разходи за бизнеса и населението. 
В малки и силно отворени икономики, каквато е нашата, тези разходи са доста значими. Не се посочва обаче конкретният очакван размер от този ефект.

Следващото предимство е, че ще бъде отстранен валутният риск спрямо еврото, както и възможността от възникване на евентуална валутна криза в резултат на вътрешни икономически фактори.

От друга страна не е изключено това да доведе и до понижаване на лихвените проценти по депозитите. Ефектът е тясно свързан с действащата конюнктура.
Да не пропускаме и факта, че освен членство в еврозоната, това ще ни осигури участие в Европейския механизъм за стабилност, представляващ спасителният фонд на еврозоната. 
Така в случай на възникване на неблагоприятни събития, страната ни ще може да разчита на финансиране по този механизъм.

Би следвало това да предотврати евентуалното настъпване на мащабни финансови кризи за икономиката на страната ни. 

Казано с други думи ползите за правителството ще са по-ниските лихви по държавния дълг и това, че страната ни ще има достъп до спасителния фонд.
Не са изключени и друми значими позитивни ефекти от въвеждането на еврото. Тяхната реализация обаче е тясно свързана с подобряването на цялостната бизнес среда.
Източник: blitz.bg

Управителят на БНБ Димитър Радев разкри какво ни очаква след приемането на еврото.