При археологически изследвания в античната крепост "Алмус" в град Лом беше открит кръст-енколпион, който има над 1100 годишна история, съобщи (БНР).

Д-р Владислав Живков, водещ на археологическото проучване и главен асистент в Секцията по антична археология при Националния археологически институт с музей към (БАН), разкри, че са открити бронзови нагръдни кръстове-енколпиони от Средновековието.

Това, което прави този предмет особено впечатляващ е, че той е свързан със съществуването на средновековното българско селище. Кръстовете-енколпиони са характерни за Средновековието и произхождат още от късната античност, в 5-ти век след Христа. Те бивали изработвани като кухи със съдържание, което често включвало мощи на светци или дори части от светия кръст.

Предстои находката да бъде подложена на реставрация в лаборатория, като се надяват да бъдат открити мощи. Ако такива бъдат намерени, те вероятно ще бъдат предоставени за съхранение в някоя от църквите в Лом.

Според специалистите, находката е на около 1100 години и датира от края на 9-ти и началото на 10-ти век след Христа, което съответства на управлението на цар Симеон Велики (893 - 927 година).

Уникална находка от времето на Симеон Велики в крепостта Алмус пренаписва историята

На подобни открития е попадано и преди в близкото село Якимово, както и в тогавашната столица на Първата българска държава - Велики Преслав. Изследванията през тази година се финансират от музея в Лом с подкрепата на местната общинска администрация, а също така има и проект, спечелен от Министерството на културата. Предвижда се, че с финансирането по този проект работата ще продължи още месец, а проучванията ще продължат между месец и половина и два.

Източник: blitz.bg