Днес на 86-годишна възраст в частна болница в София е починал бившият кмет на Правец Васил Златев, научихме от близки до семейството. Той е баща на известния бизнесмен Валентин Златев - доскоро несменяем шеф на "Лукойл България". Все още семейството не е излязло с официално съобщение за загубата, но тъжната вест беше потвърдена от няколко източника.

Роден на 25 юли 1937 г. в Правец. Васил Златев е бил един от приближените съграждани на Тодор Живков. Двамата останаха близки до смъртта на Бай Тошо. Именит комунист и несменяем с десетилетия кмет на Правец, служител на бившето НСО.

В началото на века доста факти за управлението на Васил Златев и за кариерата на сина му Валентин започват да излизат наяве.

Оказва се, че имотното състояние на семейство Златеви през 1989 г., макар и доста над средните тогава стандарти, не е нищо особено. Васил Златев притежава апартамент в Ботевград, но го прехвърля съобразително на децата си през 1988 година, строи къща в Правец, като изпълнител е подчиненото му предприятие БКС – Правец на място, предоставено му от кооперацията в града или както тогава се нарича АПК. Притежават и лека кола Лада 1500, но и апартамент в София, получен от Софийския общински съвет през 1980 година.

Умря бащата на Валентин Златев

На маса с именития си съгражданин Тодор Живков

Васил Златев е акционер заедно с Валентин Златев в „Агрима” АД и „Агрохолд” АД. След като Валентин Златев започва активна дейност по приватизацията на „Нефтохим” АД, гр. Бургас, ръководството на двете структури се поема от баща му. "Агрима" и до днес е официален вносител на продуктите на "Пепси Кола" в България.

По партийна линия синът Валентин е пратен да учи в Съветския съюз, където преживява и рухването на комунизма, и разпада на голямата държава. Той решава да остане като имигрант в Русия и да не се връща в Родината. Там прави солидна кариера в нефтения бизнес.

Идването на проруското правителство на Жан Виденов го заварва като началник на отдел в държавната компания „Роснефт“. Министерството на околната среда и водите отмени разрешителното за изграждане на изключително спорната водноелектрическа централа "Енерджи - Говедарци" в подножието на Рила.

Умря бащата на Валентин Златев - Снимка 2

Бащата на генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев - Васил е номер 5 в класацията на най-богатите българи на в. "Пари" за 2002-а година. Той е купил самолета, в който се возеше Цветан Василев допреди да се засели в чужбина. Първоначално самолетът е бил собственост на лизинговата компания "Партнер лизинг", която е сред най-големите длъжници на КТБ.

В последните години Васил Златев е бе оттеглил от активния бизнес и прекарваше повече време в хотелите на фамилията.

Източник: lupa.bg