Украинци в Слънчев бряг са буквално на ръба на истерията заради натиска да напуснат хотелите, в които са настанени безплатно, след 31 май, узна Разкрития.

Бежанците са притеснени, че нямат никакви варианти пред себе си и няма къде да отидат. Затова и отправиха официална молба към българската държава да удължи срока на програмата за настаняването им.

„Децата плачат, майките също. Те са под стрес, че от Украйна е трябвало да дойдат да живеят в България и вече започнаха да свикват в хотелите“, добави тя.

Украинците, настанени в хотели по Южното Черноморие, са много притеснени заради предстоящото им преместване в държавни бази.

Програмата за подпомагане на хотелиерите с 40 лева изтича на 31 май. В същото време туристическият бранш е принуден да отказва резервации за летния сезон заради неяснотата какво точно ще се случи от 1 юни.

„Знаем, че може да останем тук до края на месеца. В паника сме, защото не ни е известно какво ще се случи след това. Къде да отидем и как ще живеем? Трудно е, когато не знаеш какво те очаква. Тук имаме добри условия. В безопасност сме и се чувстваме като у дома си“, каза пък Ирина, заедно с осемгодишния си син се е спасила от войната и вече два месеца живее в хотел в Слънчев бряг.

Хотелът на Елена Андонова в Слънчев бряг е пълен с бежанци и вече е отказала 50% от резервациите, направени от туристи.

„Ние не знаем какво да правим с резервациите за летния сезон. Не мога да приема заради неяснотата с бежанците и ги отказвам“, добави тя.

Източник: БНТ