За спасяването на АЕЦ Козлодуй са необходими 270 милиона леваПети и шести блок на АЕЦ Козлодуй са в плачевно състояние и не могат да чакат

Удължават живота на пети и шести реактор на АЕЦ Козлодуй. По план това трябва да се случи в периода между 2016 и 2018 година. Това обяви Теменужка Петкова, министър на енергетиката, по време на парламентарния контрол по-рано днес. Министър Петкова е категорична, че техническото състояние на всички конструкции и системи в двата блока на централа отговарят на изискванията.

[caption id="attachment_437147" align="alignright" width="300"]Удължават живота на реакторите на АЕЦ Козлодуй Удължават живота на реакторите на АЕЦ Козлодуй[/caption]

Те вече са били надлежно обследвани според всички европейски изисквания и в момента страната ни е на втория етап от процедурата по удължаването на живота на реакторите. Като особено за пети реактор това е крайно наложително, тъй като е в плачевно състояние и повече не е в състояние да чака. В бизнес програмата за АЕЦ Козлодуй вече са предвидени средства това да се случи като предвиденият период е от 2016 до 2018 година. Необходимата сума за удължаването на живота на пети и шести блок е 270 милиона лева, от които до момента са отпуснати 190 милиона.

За осигуряването на останалата част се обмислят няколко възможности за финансиране, подчерта енергийният министър, предават от vsekiden.com. Намирането на необходимите средства е сред приоритетите на кабинета на Бойко Борисов в енергийния сектор.

Министър Петкова за пореден път изтъкна, че управляващите не разполагат с кой знае колко време по отношение на пети реактор. Затова е нужно всички в сектора да мобилизират максимално усилията си, съвместно с администрацията на АЕЦ Козлодуй, за да бъде спазена програмата и дейностите по удължаване живота на реакторите да бъдат приключени в зададения срок. Самата програма е била разписана в последните месеци, веднага след като ГЕРБ встъпиха във власт за втория си управленски мандат.