Проучване на лекари изненада, позата има значение когато пием лекарства

Разработка на учени специалисти от Щатите ни изненада с твърдението, че заеманата поза на тялото по време на лечение с таблетки е от голямо значение и в зависимост от нея лекарствените препарати се усвояват за различно време. Публикацията е от  "Физика на флуидите".

Няма съмнение, че таблетната форма на лекарствата е една от най-приемливите и удобни не само от гледната точка на производителя, но и от предвиждането за колко време дадено лекарство ще се разтвори и възприеме от организма. Което е нещо не лесно предвидимо.

На този труден въпрос е потърсен отговор в това задълбочено проучване на учените от известния университет Джонс Хопкинс, Балтимор.

Те са симулирали биомеханика в комбинация с динамика на флуиди и така се е получила илюстрация на случващото се в стомаха и със съдържанието му, когато тялото заема разнообразни позиции.

Риджат Митал, който е член на екипа обяснява, че така са създали компютърна система, която изчисляваа колко време таблетките ще се разтворят и усвоят от организма.

Този модел, използвайки алгоритъм с голяма точност установява движението на лекарството през целия храносмилателен тракт и отчита някои променливи величини, както и самия начин на предвижването на лекарствената форма през организма.

Учените са тествали четири различни човешки пози: легнал на гръб, легнал на дясно, легнал на ляво и прав. Най-добра се оказала позата легнал на дясно. При това положение таблетката се разтваря само за 10 м.

Най-неудачна поза е легнал наляво – таблетката се усвоява след 2 часа. При право положение са необходими някъде 23 мин.

Източник: Стандарт