Учените от БАН алармират за страшно нашествие на тези гадини у нас. 

Те уточняват, че нашествието им се дължи на застудяването на времето, тъй като през този период те търсят убежища, в които да презимуват и поради тази причина често налитат в домовете на хората.

Ентомологът от БАН – доц. д-р Николай Симов отбелязва, че една от причините за активността на миризливките през есента, са климатичните промени, които водят до затопляне на времето. Той отбеляза, че нашествието им е от гледна точка на това, че завладяват нови територии. 

Миризливките са инвазивен тип насекоми, привнесени от чужбина. Основната причина за разпространението им е движението на хора и стоки. За кафявата миризливка се знае, че произхожда от Източна Азия.

При все, че са доста неприятни и често ги срещаме в дома си, доц. Симов отбеляза, че те не са опасни. Тези насекоми дори избягват контактите с човека. 
Тяхното естествено местообитание са дърветата и растенията, откъдето се хранят със сока на плодовете. В този ред на мисли те по-скоро могат да създадат проблем на зеленчуковите и овощните ви култури, отколкото в дома ви.

Напоследък зелената миризливка е все по-често явление в домовете на хората. В София това вече е масово явление. 
Източник: blitz.bg
 

Учени от БАН алармират за страшно нашествие на тези гадини у нас! Имате ли вече в домовете си?