Търговците продължават да се гаврят здраво с клиентите си въпреки риска от солени глоби за стоки с изтекъл срок на годност.

 

В същото време те винаги са готови с оправданията си – или тъкмо щели да ги приберат, или е станало някакво недоразумение… Целта е ясна – вместо фирата да отиде в контейнера, ще бъде закупена от наивни или разсеяни клиенти, за да се припечели още някой и друг лев от търговеца.

 

Триковете, с които хранителните хипермаркети ни пробутват боклуците си

Най-често застоялата стока е на щандовете за плод и зеленчук. Можете а попаднете на изгнили или мухлясали домати, разкапани моркови и тиквички. Тази картина почти се е превърнала в традиция в големите хранителни вериги. На всичкото отгоре тази стока се пуска основно на сутрешни промоции, когато пазаруват хората от третата възраст и така дават парите си за некачествени продукти.

 

В последно време най-много са оплакванията от кухи или изгнили глави кромид лук, които направо се разтичат и не стават за консумация. Немалки количества от старите картофи пък или са разкапани или пълни с кълнове, които са опасни за консумация.

 

Другият продукт, на който трябва да обърнете сериозно внимание при покупката, е киселото мляко, особено ако е на промоция. Често пъти го пускат на промоция, ако срокът му изтича на другия ден.

При киселите млека пък търговците прилагат трика да залепят етикета с цената върху срока на годност, за да не се види, че е изтекъл или изтичащ. Според пазарните правила това е напълно недопустимо, но е видно, че няма сила, която да накара хипермаркетите да са коректни с клиентите си.

 

Друг риск за джоба и здравето ви, са пакетираните печива. Не е изключено при отварянето на вакуумираното фолио да попаднете на мухлясал продукт.

Не е изключение да попаднете и на стари и изгубили вкуса си десерти. Макар да са наблъскани със стабилизатори, те все пак често биват продавани на ръба на срока им на годност.

 

Потребителите предлагат търговците да обявяват сами нелоялните си практики, както се рекламират. По този начин финансовата загуба и срамът ще ги накарат да се замислят дали ще могат да си позволят отново такъв тарикатлък.

Източник: Уикенд