След като миналата седмица нашата медия съобщи за грандиозна далавера на стойност 30 млн. лв., отпуснати без търг и конкурс на боса на борческата групировка 777 за ремонт на стари соц. вагони на цената на нови (качествени и немски), “изработена” с подписа на настоящият зам.-министър на транспорта Георги Григоров, премиерът Денков е пожелал спешно той да напусне поста си само ден след назначаването му. Върху министър-председателя обаче е оказан натиск. И подсъдният остава засега. От кого ли е спасен, се пита в задачата?

 

Транспортният зам.-министър Георги Григоров харизал 30 млн. лв. народна пара̀ на борческа групировка. Шефът на парламента ли го спаси от уволнение?

Припомняме, че скандалната далавера с ремонта на вагоните, както и още една – поръчка за охрана на вагоните, отново за същите пари – 30 милиона лева, отново без конкурс, дадена въпреки наличието на специално собствено звено за сигурност на железниците, се разиграва през коронавирусната 2020 г. Тогава въпросният Григори Григоров е председател на Съвета на директорите на БДЖ.

 

Георги Григоров е назначен на върха в БДЖ от тогавашния министър на транспорта и днешен председател на парламента Росен Желязков, макар и ротационен от името на ГЕРБ.

 

Тъй като сам е юрист, Желязков не може да не е обърнал внимание на далаверата още като министър. Само че едва служебното правителство, в което Асен Василев и Кирил Петков бяха министри, не само разкри скандалните поръчки, но ги даде на прокуратурата и оттам те вече стигнаха до съда.Какво той ще реши  можем да предположим, предвид безспорните и установени факти и обстоятелства.

 

За да опресним паметта на хората, които лобират Георги Григоров да остане на поста зам.-министър в министерството на транспорта, припомняме как той отказва да защити обществения интерес и вместо това облагодетелства частна фирма с борческо минало и доста спорно настояще.

 

На 29.06.2021 г. служебният кабинет, в който изгряха политическите звезди на Петков и Василев и на чиито криле те създадоха политическия си проект ПП, уволни Григори Григоров.  Резолюцията е: „Редица нередности и административни нарушения" в проведените обществени поръчки от БДЖ - Пътнически превози ЕООД за ремонт на вагоги и за охрана”.

Едно от най-фрапиращите е сключването на договор за ремонт на 15 вагона. Цялата стойност на договора възлиза на над 30 млн. лв. с ДДС, т.е. ремонтът на соц. вагон с ДДС излиза по над 2 млн. лв., каквато е цената на чисто нов, модерен, съвременен, технологичен западен вагон.

Оказва се, че предприятието няма авторски права върху проекта на вагоните, което означава, че реновирането им може да бъде извършено и от друг завод.

 

Още по-интересното е КОЙ и как печели скандалната и незаконна поръчка, защото това разкрива цяла престъпна схема, явно замислена предварително като многоходова комбинация:

 

 

Оказва се, че първо въпросната частна фирма „Инерком“ е изкупена в навечерието на поръчката от Валери Димитров – бос на софийския клон на някога могъщата борческа групировка от Пловдив, известна от медиите като Седмиците или 777 и с фалита на Кристалбанк при Виденов.

 

После сегашният „антикорупционен” зам.-министър на Промяната Григори Григоров, убедил се, че това е свършено, пуска поръчката.

 

За да не се явяват други кандидати, които да предложат реална – много по-ниска и адекватна на пазарната цена, организаторът лансира дълбоко неверен аргумент, така че процедурата да се проведе без търг и конкурс.

За да мине, се твърди, че няма друг, който може да направи ремонт на тези вагони, което разбира се не отговаря на истината. Нещо повече, даващият поръчката е наясно за липсата на лиценз и авторски права на някогашния държавен завод, който вече е станал частна фирма.

Въпреки всичко това и с ясното съзнание какво извършва, той подписва скандалната сделка, платена с нашите пари на данъкоплатци.

 

Тази работа е извършена през коронавирусната 2020 г . и никой, особено МВР, Следствието и Прокуратурата не й обръща внимание.

 

Даже ресорният тогава министър на транспорта, а сега шеф на Парламента, юристът Росен Желязков, който няма как да не е бил в течение като принципал на иначе фалиралото държавно дружество – превозвач.

 

Струва ли ви се логично?

 

Още повече, има и друг скандален договор, подписан от ръководството на БДЖ, начело с Григори Григоров, при това отново с борчески привкус и дни преди служебното правителство да бъде назначено от президента Румен Радев, в самия край на управлението на Борисов 3. Той пък е за охрана на обекти на националния жп превозвач в цялата страна с частна и отново пловдивска по корени фирма.Това става въпреки че държавната компания, на която не се числят гарите те са към НКЖИ, а предимно вагони, има собствено звено за сигурност с персонал и всички нужни атрибути. Договорът за охрана също е на стойност близо 30 милиона лева за срок от 5 години.

 

„Проверките на цялостната документация отчитат неверни информации и необосновани действия за провеждане на процедури, което се отнася до целесъобразността и прозрачността на проведените поръчки”, заключава през 2021 г. ревизиращият управлението на ГЕРБ служебен кабинет. В който звездите на разобличенията бяха Петков и Василев – днес лидери на Промяната.

Източник: 19min.bg., crimesbg.com