Кметът на Варна обяви ден на траур

Трагедията във Варна придобива все по-апокалиптични размери.

Кметът на Варна Иван Портних обяви, че се очаква броят на жертвите на ужасяващото наводнение да нараства с всяка изминала минута. Преди броени минути бе обявено, че водолазите вадят още една жертва на потопа, който заля морската ни столица. Водолази на Военноморските сили са извадили жертвата от автомобил, намиращ се под водата в канала „Езеро море”.

Живеещите на улица „Розова долина” съобщават, че спасителните екипи продължават издирването на майка с две дечица, които са изчезнали след потопа.

[caption id="attachment_413686" align="alignright" width="276"]Във Варна е обявен ден на траур Във Варна е обявен ден на траур[/caption]

Къщата на издирваните се намира в най-ниската част на дерето. Очевидци разказват, че майката се е прибрала от Германия в следобедните часове на вчерашния ден, но часове по-късно радостта на семейството била застигната от приливната вълна, която отнесла дома им. Към момента на мястото няма къща.

Екипи на Гражданска защита и Жандармерията обхождат района и претърсват щателно за оцелели, нуждаещи се от помощ. Говорителят на МВР Ивана Милева оповести, че Аспаруховият мост вече е отворен. Временно затворено остава само едно от платната, което излиза на моста, тъй като настилката е повредена.

Кметът на Варна – Иван Портних обяви ден на траур заради зловещото наводнение, отнело човешки животи и нанесло материални щети отстраняването, на които вероятно ще достигне милиони левове. За огромно съжаление градоначалникът очаква броят на жертвите да продължи да расте. Трима човека все още са в неизвестност. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев обяви, че за момента не се налага евакуация на хората, живеещи в квартал „Аспарухово”, тъй като не съществува непосредствена опасност за тях. Живеещите в най-критичните точки на квартала са били евакуирани от спасителите още през нощта. Всички те са настанени при приятели или роднини.

Междувременно читател е съобщил за Varna24.bg, че метеостанцията на разсадник "Керия" във Варна сочи, че само в рамките на два часа и половина, над града се е изсипал 107.1 л. дъжд на квадратен метър, а в същото време по новините бе съобщено за 30 литра на квадратен метър, пише pik.bg.