С постоянните отлагания от Столична община, ремонтирането на жълтите павета пред Народното събрание в София така и не започва, а състоянието на вече рехабилитираната зона се влошава все повече и поражда съмнения дали тя някога ще придобие нормален вид. През уикенда, по време на гражданските протести срещу президента Румен Радев, булевард "Цар Освободител" остана затворен за движение на автомобили, като се установи, че покритието на скоро ремонтирания участък се е разместило и дори е пропаднало още. Така, един от най-престижните булеварди в София изглежда като калдъръмена улица, като тези, които наблюдаваме във всички квартали на града.

Това е „Трейс“: Заради некадърния ремонт на жълтите павета губим 40 млн лева от еврофондове (СНИМКИ)

Това е „Трейс“: Заради некадърния ремонт на жълтите павета губим 40 млн лева от еврофондове (СНИМКИ) - Снимка 2

Това е „Трейс“: Заради некадърния ремонт на жълтите павета губим 40 млн лева от еврофондове (СНИМКИ) - Снимка 3

През есента на миналата година общината и изпълнителят на проекта, "Трейс Груп Холд", твърдяха, че проблемът с лошо пренаредения паваж засяга само две малки зони между Софийския университет и БАН, но оттогава насам зоната с "плаващите павета" значително се е увеличила. В момента, ремонтираният участък изглежда по-лош от неремонтирания. Това означава, че когато управниците в София решат да ремонтират отсечката от ул. "15 ноември" до бул. "Васил Левски", ще се наложи отново да затворят бул. "Цар Освободител", който вече бе затворен почти до края на септември миналата година.

Това е „Трейс“: Заради некадърния ремонт на жълтите павета губим 40 млн лева от еврофондове (СНИМКИ) - Снимка 4

Това е „Трейс“: Заради некадърния ремонт на жълтите павета губим 40 млн лева от еврофондове (СНИМКИ) - Снимка 5

Това е „Трейс“: Заради некадърния ремонт на жълтите павета губим 40 млн лева от еврофондове (СНИМКИ) - Снимка 6

През април, заместник-кметът по строителството на София, инж. Ангел Джоргов, съобщи по БТВ, че най-вероятно ремонтирането на жълтите павета ще започне през втората половина на май, веднага след отварянето на движението по съседния участък на улица "Оборище", която също е в ремонт. Целта на това отлагане е да се осигури възможност автомобилите, движещи се по "Цар Освободител", да се пренасочват към "Оборище" преди затворения участък, с цел намаляване на задръстванията. Този срок обаче е изтекъл, а "Трейс Груп Холд" все още не са започнали работа по преструктурирането на паважа.

Това е „Трейс“: Заради некадърния ремонт на жълтите павета губим 40 млн лева от еврофондове (СНИМКИ) - Снимка 7

Това е „Трейс“: Заради некадърния ремонт на жълтите павета губим 40 млн лева от еврофондове (СНИМКИ) - Снимка 8

Това е „Трейс“: Заради некадърния ремонт на жълтите павета губим 40 млн лева от еврофондове (СНИМКИ) - Снимка 9

Все още е под въпрос дали столицата няма да загуби финансиране от еврофондове на стойност от повече от 40 милиона лева. За съжаление това вече се е случвало и то неведнъж – при ремонтните дейности в Западен парк, при ремонта на трасето на трамвай N5 и други.

Източник: narod.bg