Абонатите на „Топлофикация София“ ще бъдат облагани с 20% ДДС върху изравнителните сметки, но ако им се върнат надвзетите плащания, те ще получат обратно 9% ДДС.

Например, ако абонатът има за доплащане за отопление на стойност 100 лв., той ще трябва да заплати общо 120 лв. на „Топлофикация София“. Ако обаче му е начислено допълнително 100 лв. отгоре и тези пари трябва да му бъдат върнати, той ще получи обратно едва 109 лв.

Този различен подход се обяснява от „Топлофикация“ с временно променената ставка за ДДС. По решение на правителството на Кирил Петков, за социална помощ ДДС на парното е бил намален от 20% на 9% за периода от юли 2022-ра г. до юли 2023-та г.

„Топлофикация“ ни врътка с 20% ДДС при взимане и едва 9% при връщате на суми, кой е печеливш от това?

Сега при фактуриране на изравнителните сметки се прилага следният принцип: ако абонатът е използвал повече енергия, отколкото е било прогнозирано (т.е., абонатът трябва да доплаща), ДДС ставката, която се прилага, е тази, валидна към датата на издаване на фактурата, а именно 20%, ако датата е след 1-ви юли. В противен случай, когато трябва да се върнат надвзетите пари на абоната, се прилага ДДС ставката, действала през периода на потребление – май-юни 2022 г., а именно 9%.

Този подход е избран, защото отговаря на указанията на Министерството на финансите и Националната агенция по приходите.

Срокът за рекламации по изравнителните сметки е до 31-ви август, и заявленията трябва да се подават в съответната фирма топлинен счетоводител.

Източник: narod.bg