Владимир Путин планирал превземането на Украйна и убийството на Зеленски и висши държавни служители в рамките на 10 дни. Това разкриват секретни записи, които британското разузнаване публикува.

Почти до последния момент никой не е знаел за плановете за Украйна, като дори тактическите военни части са научили в последния момент. Путин е разработвал плана в сътрудничество с някой от най-близките си генерали, а мащабът на атаката е бил ужасяващ.

В плановете е влизало използване на военна сила,  която да превземе ядрените централи, водите и електрическата инфраструктура на страната. Също така, в рамките на тези десет дни е трябвало да бъдат ликвидирани лидерите на страната и заменени с руски държавници. Предполагало се, че властимащите в Украйна ще избягат пред заплахата и ще се укрият в чужбина.

Всъщност това е спасило и страната от анекс. Жертвоготовността на Зеленски да остане и да се бие, въпреки че Западът е дистанциран и отказва помощ. Президентът обаче решава да остане в родината си и да я защитава, давайки пример на уплашените хора да се организират и да противостоят на инвазията. С което се превърна и в герой. 

Путин е планирал да използва ядрените централи, за да изнудва Запада с радиационно заразяване, а освен това е смятал до август да анексира цяла Украйна. Последния етап от плана е бил въвеждането на руски учители, които да "превъзпитат" украинската общественост и да й помогнат да започне новия си живот. Плашещо конкретен и още по-ужасяващо подробен сценарий, как да бъде унищожена една от най-големите държави в света. В средата на 21-ви век...