Очевидно така бленуваното поевтиняване на горивата няма да се случи, още по-малко през лятото, когато е отпускарския сезон и пътуванията се увеличават в пъти.

Нещо повече – сякаш се е превърнало в традиция всяка година по това време, та чак до септември-октомври, цените да вървят само нагоре. В този ред на мисли няма да е изненада през юли и август да зареждаме за над 3 лева за литър.

 

Въпреки това в следващите редове ще ви разкрием няколко ценни съвета, дадени от експерти. С тяхна помощ евентуално ще успеете да намалите разходите за гориво, а от там и стряскащите числа.

 

Ето ги и тях:

 

Съвет №1

Поддържайте гумите си на предписаното налягане

Това изискване е в пряка връзка с предходното изречение. Препоръчителното налягане варира при всеки автомобил и марка, затова направете справка с предписаните стойности на табелата на шофьорската врата. По-ниско налягане в гумите увеличава съпротивлението, което от своя страна логично увеличава разхода.

 

Съвет №2

Отстранете допълнителното тегло

Ако държите ненужни вещи в автомобила и пълните багажника с какво ли не, особено с предмети, които стоят от месеци там, това повишава теглото, съответно и разхода. Ако сте монтирали детско столче, а детето ви не пътува редовно с вас – демонтирайте го. Ако в багажника държите тротинетката или малкото детско колело – също ги махнете. Колкото по-лек е автомобилът ви, толкоз по-добре.

 

Съвет №3

Не форсирайте на светофара

Навиците на самия шофьор също влияят на разходите. Ако се нуждаете от допълнителен стимул да се откажете от безполезния навик да се „изрязвате“ на всеки светофар, сега е моментът. Няма да навлизаме в уроци по шофиране, затова само ще кажем, че плавното натискане на педала на газта е ней-доброто средство за удължаване на пробега и увеличаване промеждутъка между посещенията на бензиностанцията. Определено не е нужно да натискате до последно преди светофара само за да ударите спирачки малко преди него.

 

Съвет №4

Поддържайте автомобила си в добро техническо състояние

Със сигурност много пъти сте чували този съвет, но той е ценен и в никакъв случай не го пренебрегвайте. Модерните двигатели разчитат на развити компютърни системи. Дори автомобилът да работи нормално, проблем с някой сензор може да качи сериозно сметката ви. Обърнете внимание и на традиционните неща – задръстени горивни и въздушни филтри. Ако колата дърпа на една страна, това също може да се окаже сериозен проблем.

 

Съвет №5

Не гасете двигателя при кратък престой

Ако автомобилът е оборудван със система старт/стоп, той е проектиран да изгасва, така че няма проблем, така се пести гориво. Но използването на този подход при двигатели, които не са оборудвани с подобна система, няма да донесе очаквания ефект. Дори напротив, честото им изключване и стартиране може да повреди някои системи, а това значи допълнителни разходи.

 

Съвет №6

Внимавайте с високооктановото гориво

Високооктановите горива са с най-високите цени на бензиностанциите, но те не увеличават пробега. Те подобряват работата на двигателя, но не намаляват разхода. Така че не се подлъгвайте да използвате по-нискокачествени горива, особено дизелови (някои хора се блазнят да сипват дизел за селскостопанска техника), тъй като това ще доведе до запушване на филтри (най-малкото) и със сигурност ще увеличи разхода. За бензиновите мотори се препоръчва използването на бензин с предписаното октаново число, което най-често е 95.

 

Съвет №7

Не използвайте климатичната система

Този вариант е настина мъчителен през лятото, но трябва да сме наясно, че климатикът вдига разхода на всеки двигател. Може би някои водачи обаче не знаят, че карането на кола с отворени прозорци също качва разхода, при това повече. Така че през лятото полезно решение май няма. Поне гледайте да не паркирате автомобила си на прекалено напечени от слънцето места, защото след това ще се изисква огромна мощност, за да охладите интериора.

 

Съвет №8

Ниска скорост, висока предавка – разходът се качва

Шофирането на висока предавка невинаги значи по-нисък разход, Еластичните двигатели позволяват това, но застарелият в основната си част роден автопарк не предполага голяма еластичност. Затова съобразявайте оборотите с избраната предавка и превключвайте на по-ниска, ако автомобилът започне да се задъхва. Това само вдига разхода.

 

Съвет №9

Аеродинамиката е важна, свалете релсите и покривните багажници

Неслучайно всеки производител влага огромни усилия за постигане на възможно най-ниския коефициент на челно въздушно съпротивление. По-добрата аеродинамика води директно до намаляване на разхода. Затова, ако не използвате релсите на покрива, най-добре е да ги демонтирате. За покривните кутии дори е излишно да споменаваме.

 

Съвет №10

Планирайте пътуването си

Неслучайно транспортните компании влагат толкоз средства в логистика.  Планирайте пътуването си правилно и изберете най-добрия маршрут, защото всеки спестен километър са спестени грамове гориво.

Избягването на час пик е сериозно преимущество.

Източник: Уикенд