Кондиломите, известни още като аногенитални брадавици, са заболявания, които се предават чрез сексуален контакт и са предизвикани от човешкия папиломавирус (HPV). Те най-често се появяват в областта на гениталиите, но не е рядкост да се появят и около ануса.

Кондиломите се предават чрез интимен контакт, независимо от какъв тип, но също така могат да се предадат и чрез докосване на заразена кожа или лигавици. Затова е от изключителна важност да знаете как да се предпазите и как да се лекувате от това заболяване.

Как да разпознаем кондиломите? Според дерматовенеролога д-р Даниела Бабович, кондиломите са меки, продълговати образувания, които могат да бъдат яркочервени или със същия цвят като кожата. Те започват като малки бледожълти папули, които постепенно се удължават и стават подобни на папиломатозни израстъци с остър връх.

Тичайте при лекар, ако забележите това там долу на вашия партньор

Ако откриете такива промени по гениталиите си или в областта на ануса, е важно да се консултирате с лекар, тъй като тези места са особено податливи на развитието на кондиломи.

Относно лечението, кондиломите представляват не само козметичен проблем, но са и риск от инфекция за партньорите. Някои типове HPV са свързани с по-сериозни здравословни проблеми като рак на шийката на матката. Затова е важно да се лекуват своевременно.

Тичайте при лекар, ако забележите това там долу на вашия партньор - Снимка 2

Сред методите за лечение се включва радиовълнова аблация, която е доказала ефективност при премахването им. За младите хора, които се притесняват от посещението при лекаря, важно е да знаят, че процедурите обикновено са безболезнени.

В почти 99% от случаите ракът на шийката на матката е свързан с HPV инфекция. Тя може да предизвика и рак на дебелото черво и други видове рак. Затова е от съществено значение да се подчертае важността от превенцията.

Източник: blitz.bg