46 от пътниците са транспортирани в лечебно заведение

Тежка катастрофа с автобус е станала на магистрала "Тракия", има много ранени.

Инцидентът е станал в района на 217-ия километър от аутобана в посока София около 20.10 часа.

Автобусът, който е със сръбска регистрация и е превозвал деца и няколко възрастни, се е обърнал на една страна в канавката, като десетки метри от мокрия банкет са изровени. 

На място са пристигнали екипи на полицията, пожарната и Спешна помощ, а много шофьори са спрели и помагат да бъдат извадени ранените от автобуса. 

Заместник-главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев съобщи, че по първоначални данни са пострадали 12 души - 8 деца и четирима възрастни. Те са транспортирани в лечебни заведения в Стара Загора. Няма загинали. По думите на комисар Станев, автобусът е влязъл в България през ГКПП Калотина на 7 август с 49 пътници.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев уточни, че 46 от 49-те пътници са транспортирани за преглед в лечебно заведения. Четирима са с по-тежки травми, но няма опасност за живота им. Само трима души от пътувалите в автобуса са останали на място по собствено желание, тъй като са в добро състояние.

Директорът на Университетската болница "Д-р Стоян Киркович" проф. Йовчо Йовчев съобщи, че в по-тежко състояние са един възрастен и едно дете, като при възрастния мъж се налага ампутация на крайник.

"17 деца са докарани в болницата. Най-малкото е на 6 години, най-голямото е на 17 години. Три от тях са с по-тежки натъртвания и охлузвания, отиват на скенер за доуточняване на диагнозата", допълни пред Радио "Стара Загора" проф. Йовчов.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза, че разследването е възложено на Националната следствена служба и в момента екип следователи пътуват към мястото, за да започнат още тази нощ следствените действия. По думите й, две от пострадалите деца са в тежко състояние. 

Един от шофьорите, притекли се на помощ, разказа пред Нова телевизия, че на мястото на катастрофата спрял и лекар, който също се е включил да помогне на пострадалите. По думите на очевидеца, представил се като Теодор, само 2-3 възрастни и 1-2 от децата са били в по-тежко състояние, но всички са били в съзнание.

"Не пожелавам на никого да вижда подобна гледка - плачещи деца, целите в кръв", каза още мъжът. И допълни, че чул една от ръководителките на детската група да казва, че в автобуса са пътували 48 души. Жената разказала още, че не е имало коли, които да са попречили на движението на автобуса и той сам се е преобърнал в канавката.

По-късно една от пътничките в автобуса разказа пред bTV, че в автобуса са пътували 36 деца и 13 възрастни. Те са от Белград и са участвали във фолклорен фестивал в Слънчев бряг. 10 километра преди мястото на инцидента, водачът е спрял на бензиностанция за почивка. По думите й, до катастрофата се е стигнало, след като бащата на едно от децата поискал да седне отпред, защото не му било добре. Не успял обаче сам да се справи със свалянето на облегалката на седалката. Това разсеяло шофьора, който се протегнал да помогне, заради което навил волана рязко вдясно и автобусът излязъл от пътното платно.

Платната на магистралата са мокри, тъй като малко преди катастрофата в района се изля проливен дъжд. 

Трафикът е силно затруднен, тъй като превозни средства се пропускат само през скоростната лента. Образувала се е близо 5-километрова колона. За да могат да преминават спешните екипи бе създадена организация за спиране на движение в участъка от пътен възел "Нова Загора" до пътен възел "Стара Загора".

Има и обходен маршрут: Нова Загора - Стара Загора; Околовръстен път на Стара Загора и се включва в АМ "Тракия" при пътен възел "Стара Загора" в посока София. 

Източник: dir.bg