След като повече от 15 години служба ГРАО предоставяше алтернативни начини за известяване на гражданите за начина и мястото им на гласуване (номер на секция и адрес) чрез смс по мобилен телефон, днес тази удобна услуга вече е спряна, неясно защо. А беше изключително полезна за възрастни хора, които нямат достъп до интернет, пишат гневни читатели на редакционната ни поща. Дали е случайно или не, но телефоните замлъкват веднага след като на поста директор в ГРАО е назначена Весела Тодорова.

Тежка далавера в ГРАО! Канят ли се Васил Величков и Божидар Божанов от ДБ да се нагушат с 1 млн.лв.?

Източници от държавната администрация, до които се допитахме за мнение, притеснено споделиха, че една от вероятните причини за спирането на държавните предизборни смс-и е готвена тежка далавера от близки до властта фирми, която за по-голямо благозвучие те наричат “проект”. Стойността му е грандиозните 1 млн.лв. и е насочен за оптимизиране на изборния процес. Крайният срок за “гушване” на парите е декември 2023 г., а според нашите източници, за кеша се облизвали IT-гурутата на Демократична България Васил Величков и Божидар Божанов.

Тежка далавера в ГРАО! Канят ли се Васил Величков и Божидар Божанов от ДБ да се нагушат с 1 млн.лв.? - Снимка 2

Коварният замисъл на въпросния проект бил да компрометира една от най-старите и удивително добре работещи системи ЕСГРАОН, която функционира безотказно от 1977 г. За онези, които не са наясно сме длъжни да уточним, че ЕСГРАОН е ключът към броя на населението, динамиката в демографията, регионалното и териториално разпределение на българите по области и общини, както и процесите на вътрешна и външна миграция. Все теми, пряко свързани с контрола на изборния процес и управлението на т.нар. “мъртви души”. Въпреки, че темата става актуална по време на избори, въпросът е много по-дълбок, защото касае броят на работещите, на учащите, на пенсионерите и в края на краищата - на парите, които държавата дава за различните групи граждани. Онзи, който сложи пъка върху ЕСГРАОН та практика ще може като невидима зла сила да контролира живота и процесите в България. Не случайно важността на Служба ГРАО е съизмерима с тази на БНБ и на НСИ.

Ето защо, управляващите от “добрите сили” услужливо инсталираха на поста г-жа Весела Тодорова. Личност, която според нейните подчинени, не притежавала необходимите професионални и морални качества за да заема този отговорен пост. Друг е въпросът защо това назначение не минава през Народното събрание, предвид важността му, но нека не задълбаваме излишно.

Откакто е заела длъжността директор, най-вероятно под давление на господарите си от ДБ, Тодорова е стартирала масова чистка в ГРАО. За сега е запазила тесните специалисти, защото без техните знания и компетенции България щеше да осъмне без изборни списъци в навечерието на тежкия в организационно отношение местен вот. Но според информирани източници, тези работливи и знаещи хора също очаквали всеки момент да бъдат уволнени, което ще бъде пагубно за цялата система.

Кога ще се реализира фамозния проект за 1 млн. лв., в чии ръце ще попадне поръчката и ще се промени ли изведнъж имотното и финансово състояние на новата шефка на ГРАО, очаквайте горещи подробности само в нашата медия.

Източник: crimesbg.com