Кадровик от Съдийската колегия на ВСС определи ситуацията при прокурорите като много сложна. По думите му тя е безпрецедентна и трябва да се решава за 3 поискани, но неподадени оставки:

- Главният прокурор Иван Гешев поиска оставката на Борислав Сарафов

- Борислав Сарафов иска оставката на неговия заместник Ясен Тодоров

- 6-ма члена на ВСС и Мария Габриел поискаха оставката на Иван Гешев

ВСС изпадна в ступор от сложната и необичайна ситуация, която имат да разрешат.

Темида в ПАНИКА: След 3-те поискани оставки ВСС блокира

До момента от петък има публични изявление само на двама членове на ВСС, които са от съдийската колегия – на представляващия ВСС Боян Магдалинчев и Атанаска Дишева, известна като вечната опозиция на Гешев.


Друг член на ВСС сподели, че според него едва ли тази седмица ще се гледа освобождаването на Ясен Тодоров, което е първо внесено искане.

В понеделник Борислав Сарафов и Ясен Тодоров не се явиха във ВСС и не отговаряха на телефоните си. По закон прокурорската колегия към ВСС е съставена от 11 члена, но в момента са само 10. Мястото се е освободило от Пламена Цветанова, която стана заместник на главния прокурор.

За освобождаването на някой от 2-мата е необходимо обикновено мнозинство, а Иван Гешев е един от 10-те члена на колегията.

Запознати обясняват, че ситуацията с Борислав Сарафов е по-сложна, тъй като неговата длъжност е мандатна и може да бъде освободен единствено дисциплинарно при доказани нарушения.

Източник: narod.bg