Небезизвестният шеф на митичното Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов – Гестапото е оглавил медийното отразяване на крилото от ДПС, което гравитира около Ахмед Доган. Човекът, който се включва с тогавашните структури във Възродителния процес, сега дава мощно рамо на създателя на ДПС и координира публичното отразяване на позициите на кръга Рамадан Аталай-Илхан Кючук, предаде „Филтър”.

 

За целта бил сформиран кръг, който мотивира определени издания финансово, за да отразяват позициите на Доган и съмишленици.

 

Димитър Иванов от 1976 година работи в политическата полиция на комунистическия режим, достигайки до поста на началник на отдел в Шесто управление, титулуван като „Борба с идеологическата диверсия“ на ДС.

Това, всъщност, означава събирането на доноси за хора, които не са съгласни със социалистическия режим. Митьо Гестапото, между другото, контролира дори семейството на Тодор Живков по собствените му признания. След уволнението му през 1991. година той се включва в частния бизнес, участва в издаването на вестници, публикува книги и се изявява като колекционер.

 

Димитър Иванов постъпва е Държавна сигурност през 1976 година с ранг на разузнавач III степен, а от 1983 година е началник на отделението и се включва активно в т.нар. Възродителен процес през 1984 година.

 

На 1 юни 1989 година Димитър Иванов е назначен за началник на Шести отдел на ДС. При започналото в началото на 1990 година преобразуване на 28 май е включен в специална група, която да води разследванията за корупция срещу Тодор Живков.

 

Той е окончателно уволнен от МВР със заповед от 4 декември 1990 година. След като задухва вятърът на промяната, през 2001—2003 година е разследван и обвиняем за длъжностно престъпление при тази дейност, но прокуратурата не успява да докаже обвиненията си.

 

Днес Димитър Иванов е сред приближените на Ахмед Доган и координирал, включително финансово, медийното отразяване на битката Доган – Пеевски.

Източник: narod.bg