Със затоплянето на времето купувачите все повече наобикалят натрупаните с всевъзможни плодове сергии по пазарите. Лекият спад на цените действа притегателно и хората си купуват пресни марули, ябълки, краставици, ягоди, череши, както и свежи подправки, вместо да купуват застоялата стока в магазините.

С покачването на температурите обаче за съжаление се покачват тарикатлъкът и агресията на търговците, гледащи да пробутат и фирата, при това на редовни цени.

 

Голяма част от тях прилагат евтини трикове, чрез които покрай добрата стока пробутват и лошата си, а и никак не са малко измамените и недоволни клиенти. Един от най-неприятните номера, прилагани от нелоялните търговци е да наредят купчина свежи и едри плодове отпред на масата, които несъмнено привличат окото на купувача, а отзад да изсипят меки и полуизгнили, неставащи за нищо плодове и зеленчуци. Познайте от кои ще ви изберат, за да ви сложат в чантата.

 

Обикновено този трик се прилага при плодове като кайсии, череши, ягоди и сравнително по-рядко при зеленчуците, но пък при доматите е абсолютно актуален. Въпросният трик минава при най-доверчивите и разсеяни купувачи, избиращи хубавата стока и не гледат какво им се слага в торбата. Докато ги омайват с уж приятелски приказки, продавачите зад щанда пълнят набързо плодовете зад ефектната купчина и купувачите се оказват преметнати с лоша стока. Други пък направо поставят и омекнали и гнили, и по-хубави плодове или домати на сергията и слагат в торбата наред, смесвайки качествена и некачествена стока.

 

В случай, че клиентът си позволи да си избира или пък да протестира, то търговците само където не го удрят през ръцете. На много серии по столичните пазари наглите търговци са забранили категорично избирането.

На „Димитър Петков“ и на Женския пазар някои дори стават агресивни в случай, че клиентът поиска да му отложат подбраната стока. По този начин пазаруването се превръща в неприятно преживяване за позволилите си нормална претенция клиенти.

 

Разбира се, повечето продавачи дават възможност на купувачите да избират, като са наясно, че при конкуренцията е добре да дадеш това предимство на клиента. Още повече, че цените и на плодове, и на зеленчуци са достатъчно солени, за да се пробутва лоша стока.

 

„Учудвам се, че продавачи, които предлагат стока трайно на определени пазари, си позволяват

да слагат изгнили и некачествени плодове и зеленчуци. Вместо да гледат да привлекат редовни клиенти, които и друг път да се върнат да купят от тях. Но явно това не ги интересува!“, споделиха възрастни хора, които пазаруват редовно на Женския пазар и често са разочаровани при отварянето на торбите у дома. Хората се ядосват, че виждат едно на сергията – твърди, свежи и ароматни домати, а в торбата после откриват меки и разкапани такива.

 

Търговците злоупотребяват и с грамажите, като напоследък предпочитат да продават плодовете в пластмасови кутийки. Цената съответно се обявява за 500 грама, за да не стряскат с цифрите за килограм. Така заблуждават клиентите, че в купичките има половинка от ягодите или черешите.

 

Когато обаче стоката се сложи на кантара, количеството винаги е доста повече, а ако клиентът помоли плодовете да се намалят до 500 грама, колкото и пише на етикета, отказват. Т.е. в тези случаи дават на клиента количество, което продавачите преценят да продадат, а потребителят е оставен без избор. Или кило, или нищо! При парещите цени на черешите този номер е страшно неприятен, защото при цифра 15-20 лева за килограм хората искат да купят половинка, а им налагат да вземат повече.

 

Друго, с което подвеждат клиентите, е произходът на плодовете и зеленчуците. Естествено, най-експлоатираният надпис е „Кюстендилска хрущялка" заради легендарния сорт, който се е наложил като най-добър в годините. В същото време е ясно, че сладките плодове в Кюстендилско все още не са узрели, но това някак си е убягнало на търговците. Така се получава и в разгара на лятото, когато почти всички дини се оказват от Любимец, а всеки пъпеш – от сорт „Медна роса".

 

Ходи, че проверявай дали изобщо стоката е българска, или е внос от южните съседки или от по-далечни страни!

Източник: Уикенд