Светът след Третата световна война няма да е щастливо място за живеене

Светът преживя две световни войни и оцеля, но след Третата световна война няма да е приятно място за живеене. Световни анализатори на политическите и икономическите събития на планетата, предвиждат разруха, липса на вода, както и генномодифицирани хора, които ще живеят на планетата. И ако това ви се струва невероятно днес, вижте до кога се очаква това да се случи — 2050 година.

Генна модификация на хората

Чрез промяна на човешката ДНК ще бъдем устойчиви на някои болести, а за някои това е Светият Граал на медицината. Въпреки това, ще бъдат възможни невъобразими злоупотреби. Започвайки от клонирането, през проектиране на вида на бебето, до създаване на ембриони с ниска интелигентност, които да извършват тежък труд, но без да осъзнават това. Човечеството ще трябва първо да се дефинира какво съставлява човека, а след това във всяка лаборатория, университет или корпорация, да създаде етични комисии, които ще внимават генното инженерство да не излезе от контрол. Твърде късно решение, тъй като още преди овцата Доли, нещата в този сектор вече бяха извън контрол.

По-голяма продължителност на живота

Има все по-голяма вероятност хората да живеят по-дълго. Днес има около 500 000 души столетници, очаква се до края на века да достигнат 26 милиона. Зловещото е, че се раждат все по-малко деца, тъй като условията за отглеждането им, особено в по-бедните държави, са все по-трудни. В Япония вече създават роботи, за да се справят с липсата на деца. Нищо чудно някой ден и ние да бъдем обгрижвани от машини, вместо от хора.

Изгубени градове

Третата световна война не се води с оръжия, поне не в традиционния смисъл. Тя се води с икономически сблъсъци, политически игри и терористични акции. Да не пропуснем и масовото поразяване на населението от болести като рак, СПИН и белодробни вируси, които всяка година отнемат стотици хиляди животи. Наред с това идват и промените в климата. Топенето на ледниците и повишаване нивото на водата на Световния океан, ще доведе до унищожаването на цели градове — потапяне заплашва Бангладеш, няколко минидържави в Тихия океан, Холандия, делтата на големите реки — Нил, Темза, Амазонка. Да не говорим за американския град Маями, който все по-често е под вода. А какво да кажем за Венеция — градът буквално изчезва с всяка година и скоро сигурно ще бъде видим само под вода.

Еволюцията на социалните медии

И днес едва се справяме с хаоса, който мрежата създава, а след 30 години? Социалните медии или ще се превърнат в най-ефективната и безмилостна система за контрол на личния ни живот, или бич за обществото. Кражби на данни, злоупотреби с идентичност, интернет тролове — изборът е безкраен...

Нови геополитически сблъсъци

През първите две десетилетия на XXI век геополитическото положение се промени много. Близкият изток е разрушен, има редица държави, които са съсипани поради войните, Северна Корея се превърна в ядрена сила, а миграционната криза унищожава Европа. Битките за ресурси стават все по-яростни... А липсата на питейна вода заплашва милиони хора по света.

Бум на високите технологии и изразходване на редките и ценни метали

Новите технологии ще бъдат истински хит през следващите години. Безпилотни коли и самолети, високоскоростни влакове — всичко това ще бъде нещо нормално за целия свят. Но ресурсите се топят с шеметни темпове, а с тях идва и борбата за власт и контрол... [caption id="attachment_563188" align="aligncenter" width="300"]Светът след Третата световна война сн. Flickr Светът след Третата световна война сн. Flickr[/caption]

Колонизация на други светове и борба за ресурси

Космическият туризъм отдавна е цел за много компании. Но не е единственият отрасъл, който ще се развива. Колонизацията на други планети няма за цел само да разреди населението на Земята. Има също така за задача да осигури допълнителни ресурси, които да помогнат за овладяване на кризата, която се задава.

Господството на изкуствения интелект

Влагането на изкуствени чипове за контрол на здравето, влагане на изкуствени стави, кости, влагане на изкуствени органи — до този момент медицината сякаш най-много се ползва от успехите на високите технологии. Но не е далеч денят, в който работодатели ще поискат поставяне на изкуствени чипове за контрол и следене на служителите, вграждане на допълнителни устройства за контрол на ума. Колко време ще мине докато започнем да се движим самите ние с баркодове по ръцете?