По време на Националния съвет за тристранно сътрудничество тази седмица, експерти от Асоциацията на индустриалния капитал разкриха схема, чрез която някои хора получават месечни помощи от 1 800 лева, докато не работят. Тези разкрития бяха направени от представителите на съвета.

Собственик на неголяма строителна фирма даде повече информация за вредната практика.

Строителен предприемач скочи на тарикатите: Стоят си вкъщи и взимат 1 800 лв месечно, а клиентите плащат луди пари за…

"Тези хора основно работят в строителната индустрия. Те напускат работа без никакво предупреждение и отиват извън страната. След месец се връщат и искат да работят без договори за същата заплата, тъй като получават "френска", "италианска" или "испанска" социална помощ.", споделя бизнесменът.

Той допълва, че тази схема оказва сериозно влияние върху цените в строителството.

"Точно тя води до липса на работници на българския пазар на труда и значително повишава цените на строителните услуги и себестойността на строителните продукти.

Всеки от нас се е сблъсквал с високите цени, които майсторите искат, например, 5 000 лева, за да сложат плочки в банята. Те се опират на увереността, че социалното подпомагане ще им осигури не малка сума. Тази схема също допринася и за повишаването на цените на жилищата, тъй като съотношението труд/материали вече надвишава 2 към 1 в полза на труда."

"Максималният размер на обезщетението за безработица подтиква хората да лежат на дивана и да злоупотребяват. Организациите ни в Гоце Делчев изчислиха, че има над 10 милиона загуби предизвикани от тези злоупотреби с така наречената "френска безработица", споделя Васил Велев.

Източник: blitz.bg