След 2-годишно разследване душманинът на Златко Баретата остава неизвестен за разследващите

Въпреки многобройните разпити и експертизи стрелецът, пуснал куршумите по Златко Баретата, е останал неизвестен и материалите са върнати на полицията за доразследване – пише „България днес”. Така покушението срещу Златомир Иванов ще остане ненаказано – коментира изданието. Въпреки че разследващите не успяха да разкрият наемника, според запознати Баретата знае кой го е поръчал. Пред свои близки той признал, че се е застъпил за приятел пред важни хора и затова си е изпатил. След атентата Иванов стеснил приятелския си кръг и се зарекъл да не се замесва вече в чужди схеми – издават негови приближени. Те допускат, че Златомир може да потърси отмъщение, което нямало да има нищо общо с бруталните мутренски методи. Той имал намерение да съсипе душманите си, като например фалира бизнеса им – отбелязва изданието.

[caption id="attachment_432426" align="alignleft" width="300"]Златко Баретата се размина на косъм от смъртта Златко Баретата се размина на косъм от смъртта[/caption]

Един от спряганите за организатори на атентата беше бившият съдружник на Златко Баретата – Росен Драгнев-Капитана. Ченгетата обаче отрекоха той да е бил заподозрян. В последния месец се разбра, че Капитана е изчезнал яко дим. Преди време Драгнев беше закъсал с петролния си бизнес, който въртял заедно с Иванов. Взел няколко милиона назаем от Златко, за да съживи търговията, но не успял да върне борча си, заради което отношенията им се обтегнали. Дни след стрелбата по Баретата Капитана се разприказвал пред разследващите за мръсните схеми на доскорошния си приятел и го натопил като тартор на наркобанда. Заради ценните си показания Драгнев се превърнал в защитен свидетел. Следователите са категорични, че покушението срещу Златко Баретата е свързано с бизнеса му, а следа за мотива имало в делата, които се водят срещу него в спецсъда. Там Иванов е обвинен за дрога и данъчни измами. Златко Баретата бе пронизан от 4 куршума, докато отива на дело в Апелативния съд. Известният крими герой обаче успя да се възстанови и 2 години след стрелбата вече ходи без патерици.