Много от тях ще си събират багажа

По всичко личи, че краят на широкия живот на украинските бежанци у нас, е близо.

Той ще продължи до края на месец август, а след това съдбата им няма да е за завиждане.

Оказва се, че всички те ще трябва да освободят почивните станции и хотелите, в които са настанени в момента. Това става ясно от работния план на правителството.

Към днешна дата общият брой на настанените в хотели и почивните станции е 27 хиляди души.

Страшна секира за украинските бежанци у нас

Ако до това време хората все още не са си намерили работа в страната ни, те ще бъдат преместени в спортни зали и други подобни помещения, където ще им се наложи да карат зимата.

Това става ясно от думите на висши служители в ДАБ (Държавна агенция за бежанците), които в момента работят съвместно с колегите им от Агенцията по заетостта.

На този етап не се планира те да бъдат местени към центрове като този в Елхово, тъй като там няма условия за студените зимни месеци.

Програмата за настаняването им е в сила до края на август.

Както знаете от началото на този месец България прекрати помощта им от 40 лева дневно за всеки украински бежанец и стартира нова хуманитарна програма. Тя ще е в сила до 31 август и по нея се изплащат по15 лева дневно (без ДДС) на човек за легло и храна или 10 лв. (без ДДС) дневно само за легло.

Към момента преобладаваща част от тях отказват да работят. Мнозина дори са заявили желание в началото на септември да си тръгнат от България. Те възнамеряват да се върнат обратно в родината си или пък да потърсят късмета си из други държави.

Източник: trud.bg