Бившият здравен министър в правителството на Кирил Петков – Асена Сербезова, е напът да сложи ръка чрез подставени лица от бизнес кръга на мъжа си Петър върху общинската болница в Петрич, алармират общинари от града.

 

8-етажната. лечебница в Петрич, която е най-голямото здравно учреждение в Югозападна България, вече се разпродава етаж по етаж от кмета на Петрич Димитър Бръчков, а съмненията на опозиционерите от местния общински съвет са, че градоначалникът планира. да хариже болницата на фамилия Сербезови, като остави само 2 етажа от клиниката за община Петрич. Целият град е настръхнал от готвената далавера.

 

Преди 2 месеца кметът на Петрич и заместникът му Борислав Коларов съумяха да прокарат решение през Общинския съвет в града, което им дава възможност да продадат шестия етаж от болницата на частното дружество „Медицински център Света Петка-Петрич“. Зад въпросното дружество прозират интересите на Петър Сербезов и скандалния петрички милионер и контрабандист от зората на демокрацията Иван Кочев – Чомбе.

 

Цената на сделката е скандално ниска – за имота частна общинска собственост със застроена площ от 645 кв. м. в хазната на Петрич ще влязат смехотворните 230 846 лв. - или жалките 360 лева за квадратен метър.

 

Върху терена на общинската болница ще се разположи очна клиника, а Петър Сербезов вече е внесъл скъпоструваща медицинска апаратура, с която да бъде оборудвана клиниката. Съпругът на Асена Сербезова вече е направил инвестиционно предложение и за покупката на още един етаж от общинската болница в Петрич, върху който да се разпростре частна клиника за пластична хирургия. В това начинание Сербезови ще си партнират с Живко Коюмджиев, сочен като дясна ръка на кмета Бръчков. Дружеството на Коюмджиев - „Живел Енерджи“, е рекордьор по спечелени обществени поръчки в Петрич, макар че дори не е регистрирано в Камарата на строителите.

 

През последните 4-5 години „Живел Енерджи“ е усвоила около 8 млн. лв. от обществени поръчки, заради което срещу кмета Бръчков и заместника му Борислав Коларов са заведени над 20 преписки в областната прокуратура. Дружеството „Живел“ извършва и ремонтните дейности на намиращата се във финансов колапс общинска болница в Петрич.

 

„Първата стъпка към заграбването на болницата в Петрич беше направена още през пролетта на 2019 г., когато кметът Бръчков експресно продаде цял етаж от общинската клиника за жълти стотинки.

Дружеството „Експро Инвентс“, също свързано със съпруга на Асена Сербезова, тогава плати смешните 150 000 лв. за 5-ия етаж на болницата с намерението да изгради дом за възрастни хора.

 

В момента обаче дружеството „Експро Инвентс“ е обявило за продажба 5-ия етаж от болницата, но на цена от 900 000 лева – цели шест пъти по-висока от тази, за която е купен имотът. Твърди се, че Петър Сербезов, съпругът на доскорошния здравен министър Асена Сербезова, планира да извърши куха сделка с притежавания от него етаж от болницата и на практика да прехвърли имота на друго дружество, занимаващо се с продажбата на специализирани медицински изделия - масажни столове и рехабилитационни уреди.

 

Стана ясно защо Асена Сербезова иска да фалира болница №1 на Югозапада

 

През последните месеци приключващият втори кметски мандат в Петрич Димитър Бръчков се забърка в низ от скандали, свързани с общинската болница. Срещу Бръчков скочи ветеранът общинар Илиян Ушев, който след последната редовна сесия на Общинския съвет, проведена в края на месец юли, обвини кмета в сериозни злоупотреби, свързани с общинската болница.

 

„За мен най-големият провал на г-н Димитър Бръчков е болницата! В предизборната си кампания, а после и като кмет, това беше уж неговият най-важен приоритет, а се стигна до най-голямата му глупост – раждането на МБАЛ Югозападна болница. Случи се уж заради непосилното финансиране на МБАЛ Рокфелер от община Петрич.

А общината продължава с финансовите инжекции във филиал Петрич и до днес, като за 2021 и 2022 г. са финансирали пряко лечебницата с общо над 3 милиона лева. Срещу тези финансови инжекции от общината е абсолютно необясним фактът, че неотложни отделения не работят по половин месец, въпреки милионите дофинансиране, които им плаща общината. Болницата се води умишлено към фалит, за да премине за жълти стотинки в частни ръце“, твърди общинарят Илиян Ушев.

 

Що се отнася до бившия министър на здравеопазването Асена Сербезова, то тя само преди дни беше обвинена от настоящия здравен министър Христо Хинков като основен виновник за дефицита на лекарства. Хинков намекна, че Сербезова като министър е променила формулата за определяне на дефицитните лекарства, което е позволило да се изнасят свободно от страната.

„Тя очевидно участва в тази игра с реекспорта“, категоричен е здравният министър. Съмненията за Сербезова идват от факта, че преди да стане министър, тя бе шеф на Българския фармацевтичен съюз.

Източник: Уикенд, crimesbg.com