Дефицитът на работна ръка вече не се ограничава само до IT сектора, както преди. Този проблем се разпространи в почти всички сектори на икономиката и води до значително увеличение на заплатите. Постепенно, средната заплата в България ще се изравни с тази в IT сектора. Докато днес нормалната заплата в сектора на информационните технологии е около 4-5 хиляди лева, а тази сума ще стане нормална средна заплата в страната след  период от пет-седем години.

Това са прогнози на икономистът Георги Ангелов от "Отворено общество. В същото време, председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Васил Велев, посочва, че заплатите на българите ще продължат да растат през текущата година, въпреки че 4 от 10 предприятия очакват по-трудни времена от изминалата.

Средната заплата у нас достига 5 000 лв.

Дори при спадащи продажби в индустрията, заплатите ще се увеличават, според Велев. Той подчертава, че този ръст ще бъде осигурен за сметка на печалбите и бъдещите инвестиции на предприятията. Велев предвижда, че увеличението на доходите ще бъде по-умерено спрямо предишните две години, но и инфлацията няма да остане непроменена. Той също така посочва, че до този момент България се класира в топ 3 по ръст на доходите в Европа.

Вицепрезидентът на КНСБ, Тодор Капитанов, отбелязва, че работодателите в момента нямат друг избор, освен да увеличават заплатите, защото иначе хората просто нямат да желаят да работят. Той подчертава, че стойността на минималната работна заплата от 1 януари е 933 лв., което означава само около 20 лв. чисто на ден. Този нисък доход не е достатъчен за хората да се справят с разходите си, и следователно увеличението на доходите е неизбежно. Капитанов подчертава, че все още много сектори, като земеделие, градски транспорт и здравеопазването не са увеличили значително на възнагражденията.

Източник: lupa.bg