Млекопреработвателите са нарекли резултатите от проверката на Комисията за защита на конкуренцията като "нелегитимни". Проверката беше насочена към нарушения от фирмите „Милки Груп Био“ ЕАД (производител на продуктите „Саяна“) и „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД.

Млечните босове твърдят, че само Агенцията по храните има право да публикува резултатите от проверките за качеството на хранителните продукти в търговската мрежа, и че всички други резултати са нелегитимни и имат за цел да дискредитират бранша.

Изпълнителният директор на БАБХ, д-р Светлозар Патарински, заяви, че Агенцията информирана за случая от медиите и че са поканили представител на сдружение "За достъпна и качествена храна", за да предостави материалите и протоколите си.

От Агенцията по храните съобщиха, че са извършили проверка в млекопреработвателните предприятия и са изпратили проби за официален контрол в акредитирана лаборатория. Резултатите се очакват до края на месеца. Ако се установи наличие на чужд вид мляко, ще се предприемат мерки за изтегляне на партидите, преетикетиране и засилване на контрола. В противен случай няма да има последствия за преработвателите.

Спипани с ментета! Млечните босове скочиха срещу проверки на качеството

Браншът твърди, че изнасянето на такива резултати води до спад в продажбите на продуктите им и предупреждава, че това може да доведе до намаление или спиране на изкупуването на овче мляко следващата година. Според тях, това е скъпа операция, която няма кой да плати.

Управителят на млекопреработвателното предприятие "Димитър Маджаров-2", Юлия Маджарова, отбеляза, че качеството в тяхната фирма е издигнато на високо ниво и че за първи път получават обвинение в некачествени продукти след 40 години в бранша.

Представител на другата засегната фирма, "Милки Груп Био", коментира, че се разпространяват "неизяснени случаи", което засяга имиджа на българските продукти.

След сигнала, двете компании са подложени на 45-дневен мониторинг от БАБХ.

Източник: narod.bg