Спешна помощ ще влиза в ромските махали в присъствието на полицейските власти

От днес влизат в сила нови правила, по които ще работи Спешна помощ.

Нова тв обяви, че в ромските махали, където екипите на Спешна помощ са били нападани многократно, от днес ще влизат само в присъствието на полицейските власти или след изрично споразумение с местните лидери. Здравният министър Петър Москов обяви във Фейсбук, че ще свали с нарочна заповед отговорността за тези решения от регионалните центрове по Спешна помощ. Занапред отговорността за тези решения ще се носи от него и от ресорния зам.-министър Ваньо Шарков.

[caption id="attachment_430992" align="alignright" width="300"]Спешна помощ ще влиза в ромските махали в присъствието на полицейските власти Спешна помощ ще влиза в ромските махали в присъствието на полицейските власти[/caption]

В интервю за Нова тв, Петър Москов посочи, че много добре помни в какво се е клел, изричайки Хипократовата клетва. Той призна, че не само в Спешна помощ, а като цяло в система на здравеопазването има много недъзи и помоли ромските лидери в това число и Цветелин Кънчев да помогнат, с каквото могат на спешните медици. Здравният министър бе категоричен, че социалното неравенство в никакъв случай не поражда изключителни права за когото и да било. Петър Мосокв посочи, че навсякъде, където е било извършено нападение над представители на Спешна помощ, ще ходят отново само ако защитата им бъде осигурена. Министърът на здравеопазването подчерта, че това решение е свързано не само с младите роми, които пребиха лекар, а и с българина, който бе извикал екипа на спешните медици, тъй като му било скучно и решил да ги пребие.

Петър Москов си е насрочил среща с екипи на МВР и на НСБОП, с които ще търсят решение на този проблем. Здравният министър бе категоричен, че проблемът не се етнизира, но подчерта, че 80% от нападенията над лекарски екипи са били извършени в ромските махали. Той призова обществото да бъде дадена възможност на Спешна помощ да помага на хората в нужда. На свой ред пък Цветелин Кънчев, който е лидер на „Евророма” –отправи упрек към министър Петър Москов, че слага всички роми под общ знаменател, както и за това, че поиска ясно да бъде обещано, че повече няма да има подобни случаи, пише Блиц.