Продажбата на забранената стока дори си има и парола сред дилърите

Ключовата дума към райския газ е „балонче-балонче“, именно с тази реплика се обръщат дилърите към потенциалните клиенти из централните улици на курорта. Припомняме, че преди около 1 месец Народното събрание забрани търговията с т.нар. райски газ на лица ненавършили 18 годишна възраст. Именно забраната и обявените проверки от страна на държавата ограничиха продажбата диазотния оксид в официалните търговски обекти, но това отвори ниша за нелегалните търговци на улицата.

Те застават на ключови места около заведенията, пълни с туристи или около главните улици на курорта, като единствено помахват на околните с цветни балончета. При минаване в близост до тях, те се обръщат към потенциалните купувачи с „балонче, балонче“ без допълнителни уточнения дали и какво предлагат, оставяйки това на въображението на хората.

Медийна проверка показва, че един балон, напълнен с райски газ се продава за 5 лева на улицата, а в заведенията и дискотеките се търгува между 10 и 20 лв.

Младите хора, които продават забранената стока са „наводнили“ курорта и буквално се намират на 20 метра един от друг. Също така по буквата на закона, те не нарушават забраната за продажба на закрито, а ако продадат балончетата с газ на пълнолетни също няма проблем.

Единствено остават въпросите дали и как отчитат данъците и дали не продават райски газ на непълнолетни.

Припомняме, че имаше няколко случая на пострадали деца от тази мода.

Източник: plovdiv24.bg

Спазва ли се забраната за продажба на райски газ? Не и в Слънчака!