Няколко независими един от друг източника твърдят, че не друг, а бившият външен министър (2001-2003) Соломон Паси, който понастоящем е президент на Атлантическия клуб в България, е поръчителят на нападението от фенове на „Левски“ над Паметника на Съветската армия в нощта на 17 срещу 18 август.

 

Припомняме, че тогава група млади мъже нападнаха незаконно разположения пред монумента палатков лагер и потрошиха плочата с чукове. Акцията бе гарнирана със запалени факли, димки и самоделни бомбички, които нападателите хвърляха по хората от палатковия лагер.

 

Оказва се обаче, че Русия може да осъди вандалите, за които реши, че са участвали в акцията и за в бъдеще да настоява страната ни да им предаде отговорните за нападението над монумента. Бързо разследване установи, че нападението над паметника е било подготвяно поне няколко дни. Щурмът е бил предварително насрочен за след края на мача на „Левски“ с израелския „Апоел“.

 

Всички фенове на синия отбор са категорични, че акцията е била платена и далеч не става дума за спонтанно нападение. За нападението се знаеше още от понеделник, когато бяха изготвени няколко транспаранта на стойност 1 500 лв. В крайна сметка обаче бе разпънат само този с надпис „Демонтаж“. По всяка вероятност момчетата не са имали време да разпънат останалите заради присъствието на множество полицаи около паметника.

 

Соломон Паси финансирал нападението над МОЧА преди дни?

Като организатори и вербовчици на „Синя хунта“ – втората най-страховита ударна бригада от феновете на „Левски“ след „София Запад“ се сочат имената на Борис Димов и Никола Генов.

Друг източник обаче посочва, че поръчител на нападението е Соломон Паси, който е осигурил бюджет от 50 000 лв. за оскверняването на Паметника на Съветската армия. Според твърденията той не е действал лично, а чрез сина си Исаак, който бе за кратко член на БСП в столичния район „Сердика“, преди миналата есен да стане активен симпатизант на „Продължаваме промяната“.

 

Вербовката на запалянковците е била осъществена от негов приятел – милионерският наследник Недко Сланината, син на известния привърженик на синия отбор и голям дарител на клуба – Петър Петров-Пешо Ретрото. Шуменският месарски бос обаче дори не знае, че синът му е участвал като посредник и е дал парите на щурмуваците от „Ултрас Левски“.

Сумата е била платена два дни преди акцията, но така и не става ясно къде и на кого точно са дадени.

Споменава се името на Николай Генов, който е сред най-яростните антикомунисти в сектор „Б“. Според информацията първоначално е било търсено съдействието на Антон Краус, но той категорично отказал да участва в това начинание. Като мотив за отказа си изтъкнал обтегнатите отношения с част от тарторите на агитката на „Левски“ заради подкрепата му към Наско Сираков.

Източник: Уикенд, crimesbg.com