Ако кандидатът на ПП-ДБ, Васил Терзиев, спечели втория тур на местните избори в София и дясното обединение покаже добри резултати в провинцията, може да настъпи сценарий, който предвижда предсрочни избори. Той става особено вероятен, ако бъдат направени промени в Конституцията, които ограничават правомощията на президента да назначава служебни кабинети. В предаването "(О)позиция", заместник-главният редактор на "Сега" Петьо Цеков и политическият анализатор в "Сега" Людмил Илиев се обединиха около тази идея.

След вота на 29 октомври: ПП-ДБ искат предсрочни избори

Илиев отбелязва, че лидерите на ПП-ДБ се появиха много доволни след изборната нощ и това може да им даде стимул и реална възможност да настъпят с политически искания към дясното обединение и да се освободят от текущата коалиция. Той смята, че скандалът с избирателните машини изглежда като част от изборната кампания и че този инцидент може да бъде ключов фактор, който вдъхнови много гласоподаватели в София да подкрепят кандидата на ПП-ДБ.

Според него, ситуацията може да остане неразрешена и да послужи като претекст за отмяна на машинното гласуване. Петьо Цеков допълва, че Централната избирателна комисия (ЦИК) изпълни политическо решение.

Относно резултатите от местните избори, те не са толкова катастрофални за ГЕРБ като партия в общ план, въпреки че загубиха София за първи път след 18 години. Цеков обяснява, че ГЕРБ постигна успехи там, където има силни и популярни кандидати или където подкрепиха кандидати от други партии, които преди не бяха част от тях.

Източник: narod.bg